- hirdetés -

Az új év első napjával nem lehet kék számot hívni, megszűnt a 40-es körzetszám.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendelete alapján, január elsejével megszűnt a kékszám-szolgáltatás. A 40-es telefonszámot használó cégeknek két évük volt áttérni más hívószámra. Az eddig kék számot használó cégek jellemzően a 80-as zöldszámra, vagy más földrajzi körzetszámokra álltak át. A törlésre azért volt szükség, mert az elmúlt években több panasz is érkezett az NMHH-hoz.

A 2016-ban hozott törlési rendelet előtt a hatályos szabályozás ellenére a hívó és a hívott előfizető között elosztott díjas hívás teljes díját a szolgáltató sokszor a hívóra, vagyis az előfizetőkre hárította, a többfordulós szolgáltatói egyeztetések pedig eredménytelennek bizonyultak – közölte a Privátbankár.

Január elsejétől a kék számok inaktívak. (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Már több mint 20 éve, 1997-ben vezették be a 40-es körzetszámot. A mobiltelefonok még másodlagos eszközök voltak akkoriban, a vezetékes telefonoké volt a távközlés világa. Ha 06-40-es telefonszámot tárcsázott a fogyasztó, mindegy volt, hogy az ország melyik pontján tartózkodik, ugyanannyit kellett fizetnie percenként, mintha helyben telefonálna. Ez úgy valósulhatott meg, hogy a helyi távhívás díjkülönbözetét a hívott fél fizette. A mobiltelefonok elterjedésével viszont a helyi hívás fogalma értelmét vesztette, ezért a kék számok hívásáért a szolgáltatók különböző díjakat számláztak ki. Sok esetben többe kerültek a kék számok tárcsázása, mint más belföldi hívás, ezért az eredeti elképzelés elbukott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.