- hirdetés -

Idén február 15-ig lehet jelentkezni a továbbtanulni szándékozó diákoknak. A határidő az orosházi intézmények tanulóit is érinti. Az elmúlt években a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem is kedvelt célpontnak számított az Orosházán tanuló diákok körében.

Jelentkezni egyedül az E-felvételi rendszerén keresztül tudnak a tanulók. A felsőoktatásba jelentkezők online felülete a február 15-i határidőig folyamatosan a diákok rendelkezésére áll. Fontos, hogy a rendszerben elmenthetők az adatok, az űrlapok kitöltése később is folytatható, nem szükséges egyből minden információt megadni. Az E-felvételi használatához az első lépés a felvin való regisztráció.

– A végleges jelentkezéseket legkésőbb február 15-én éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének a határideje pedig február 20-a. Ennek legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés – olvasható a felvi.hu oldalán.

Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium esetében a továbbtanulók 70-80 százaléka egyetemet vagy főiskolát jelöl meg a továbbtanulási lehetőségek között első helyen. A legtöbben, a továbbtanulni akarók 50-60 százaléka az Szegedi Tudományegyetemre jelentkezik. Gyakran vannak még jelentkezők a kecskeméti GAMF-ra (Neumann János Egyetem), a Szent István Egyetemre, illetve a budapesti egyetemekre (leginkább a Műszaki- és a Corvinus Egyetem). A továbbtanulási irányok közül a műszaki, informatikai terület számít a legnépszerűbbnek a tanulók körében, de sokan képzelik el a jövőjüket bölcsészettudományi, természettudományi, gazdasági vagy egészségügyi területen. Szakképzésekre a diákok átlagosan 10-20 százaléka jelentkezik, de akadnak olyanok is, akik az érettségi után azonnal munkába állnak.

Február 15-ig dönthetnek a továbbtanulást tervezők a jövőjükkel kapcsolatban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai többnyire az érettségire épülő szakmai képzéseket választják. A felsőoktatási intézmények közül az SZTE, az SZIE és a Miskolci Egyetem számított kedvelt célállomásnak az elmúlt években, azon belül is gazdasági, mérnöki és pedagógus képzések számítottak népszerűnek. Az iskola közleményében hozzátette, hogy több alap- és osztatlan szakra csak azok juthatnak be, akik egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit tesznek. Ebben a tanévben pedig a Kodolányi János Főiskolával is szorosabbra fűzték a kapcsolatot, ugyanis több tanuló szeretné választani a helyi lehetőséget tanulmányai folytatására.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.