- hirdetés -

Továbbra sincs egyetértés Végegyházán, napok óta feszült hangulat uralkodik a településen. A hétfő esti újabb testületi ülésen lökdösődés ezúttal nem volt, hangoskodás annál inkább. 

A múlt csütörtöki nyílt képviselő-testületi ülés folytatásaként hívta össze a határ menti település képviselőit Vajda Norbert jobbikos polgármester, aki a múlt héten 40-50-fős tömeggel vonult néhány képviselőtársa háza elé, és teremtettek feszült helyzetet. A megmozdulás egészen lökdösődésig és fenyegetőzésig fajult, rendőri jelenlétre is szükség volt.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Likefestoon érdeklődésére elmondta, hogy a feljelentéseket követően bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást, mely jelenleg is folyamatban van. Azt, hogy történt-e a gyülekezési joggal kapcsolatos szabálysértés, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság vizsgálja. Dr. Szabó Ervin, Békés megye négyesszámú választókerületének jobbikos elnöke, és László Attila Tibor, a Végegyházi Jobbik elnöke, a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője elmondta, az üggyel kapcsolatban egyelőre nem történt meg beidézésük rendőrségi kihallgatásra.

Simonka György Dél-Békés országgyűlési képviselője írásos kérelmet küldött a vita rendezésére.
– A településükön január 4-én történtekkel kapcsolatosan a törvényesség megtartása és a közrend és köznyugalom biztosítása érdekében kérem önöket, hogy a helyi Önkormányzattal kapcsolatos vitáik megoldásának érdekében a jogszabályoknak megfelelően járjanak el. Javaslom és egyben kérem is önöket arra, hogy a település és az önkormányzat vitás kérdéseit a területileg illetékes Kormányhivatal, illetve az Állami Számvevőszék bevonásával szíveskedjenek szükség esetén tisztázni. Kérem tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a vita rendezése visszatérjen a törvényes útra, ezzel is megőrizve az önöktől – mint választott tisztségviselőktől – elvárható méltóságot és közbizalmat – írta levelében a politikus.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség orosházi elnöksége az események után nyílt levelet írt Szabó Ervinnek.

A Fidesz Orosházi elnöksége, arra kéri dr. Szabó Ervint, tisztelje meg a választópolgárokat azzal, hogy tájékoztatja őket a Végegyházán személyes jelenléte mellet történtekről, valamint a fenyegető és elfogadhatatlan cselekményekben való részvételéről, szerepéről! Kötelessége nyilvánosságra hozni, hogy meggyanúsította -e már a rendőrség, egyáltalán volt-e már kihallgatáson?

Véleményünk szerint azzal, hogy egy ilyen erőszakos és megengedhetetlen eseménysorozatban, dr. Szabó Ervin résztvevőként, tanácsadóként vagy szervezőként aktívan részt vett, méltatlanná vált az emberek bizalmára – írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben.

Újabb testületi ülés hangoskodással

A dél-békési községben azóta újabb testületi ülést tartottak hétfőn, ezúttal a képviselők is jelen voltak. A hangsúly most is az idei közmunkaprogramra helyeződött, ugyanis a településvezető sértőnek találta, hogy a járási Start munkaprogramba az általa tervezett 38 fő helyett a testület 26+2 főt kíván bevonni, ennyit láttak indokoltnak. Cséfán János, a pénzügyi bizottság elnöke elmondta, hogy két munkavezetővel közösen egyeztették a létszámot, így azon változtatni nem kívánnak.

Az előterjesztést végül megszavazták, ezután kezdődött a hangoskodás a teremben. Vajda Norbert szerint ez a helyiek ellen szóló döntés és a képviselők nem a falu érdekeit szolgálják, akik a szavazást követően távoztak az ülésről.

A végegyházi lakosok több országos médiumban is úgy nyilatkoztak az ügy kapcsán, hogy a döntés jogtalan, hiszen alig van munkalehetőség a környéken.

A Likefestoon szerint ez az állítás azonban kevésbé érthető, hiszen a Mezőkovácsházi Járásban jelenleg két foglalkoztatási paktum is működik, melyek által akár 200 fő is részesülhet közmunkabér helyett bérminimumot és több támogatást biztosító álláslehetőségben. Emellett pedig a hátrányos helyzetű térségben sem telik el szinte úgy nap, hogy ne jelenne meg valamely településen álláshirdetés.

A hétfő esti az események végén többeket meglepett a rendőrség jelenléte, többeket igazoltattak hazafelé.

„Nem ez Végegyháza fejlődésének útja”

Így fogalmazott a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke. Zalai Mihály sajnálatát fejezte ki, hogy a település egy negatív hír kapcsán került be a megyei és országos sajtóba, ahelyett, hogy a megvalósuló végegyházi
beruházásokról beszélnénk.

– Nagyon sok megyei településsel működünk együtt a megye fejlesztésén, minden településen vannak nézetkülönbségek, viták. Úgy gondolom, hogy semmilyen véleménykülönbség nem rendezhető a megfélemlítés eszközével, képviselők családtagjainak, nőknek a fenyegetésével. Egyetlen településvezető sem utasíthatja, kérheti
erre a támogatóit, párbeszédre kell törekedni. Elfogadhatatlan az, hogy ezeket a vitákat üvöltözéssel, félelemkeltő felvonulással, agresszióval oldják meg – emelte ki közleményében Zalai Mihály.

A közelgő választási kampány és az elmúlt napok Végegyházán történt eseményei kapcsán a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Békés Megyei Területi Választmányának elnöksége közleményében arra kéri a Békés megyei politikai szervezeteket, hogy tartózkodjanak és határolódjanak el minden erőszakos, félelemkeltő megnyilvánulástól. Az elnökség szerint minden Békés megyében élő ember érdeke, hogy a jövőben is nyugodt, a tényeken alapuló politikai vélemények ütköztetése történjen, nem úgy, mint Végegyházán, ahol a Jobbik települési képviselők családtagjaival és nőkkel szemben agresszívan lép fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.