- hirdetés -

Jelentősen enyhült az ingatlan bérbeadás szabályozása az idén hatályba lépett jogszabályoknak köszönhetően a hosszú és a rövid távú ingatlankiadásnál is. Valószínű, hogy az egyszerűbb szabályozás adófizetésre sarkallja a lakáskiadókat.

A hosszú távú lakáskiadás – vagyis az albérletek – adója évi egymillió forint bevételig nem változik. Ezután továbbra is a személyi jövedelemadót kell megfizetni, ami 15 százalék.

E fölött korábban nem csak szja-t, hanem 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kellett fizetni. Az idén ezt a plusz fizetnivalót eltörölték, vagyis a jövedelemtől függetlenül az adó 15 százalék lesz.

Kérdés, hogy viselkednek ezek után a lakáskiadók. Azok, akik eddig sem fizettek, valószínűleg nem változtatnak ezen, mert ők valószínűleg továbbra is el fogják titkolni a jövedelmüket. Más a helyzet azokkal, akik bevallották az ilyen típusú jövedelmüket.

Az egyszerűbb szabályozás adófizetésre sarkallhatja a lakáskiadókat (Fotó: portfolio.hu)

Ők komolyan megfontolhatják akár az áremelést is az eho eltörlésével, hiszen lehet, hogy korábban azért nem tették ezt meg, nehogy becsússzanak az eho-fizetési sávba. Akik már eddig is fizettek eho-t, várhatóan nem fogják visszaadni a bérlőknek úgy, hogy lejjebb szállítják az albérleti díjat, ám elképzelhető, hogy az így megnyert plusz mellé nem kérnek magasabb díjat az idén.

Ami a rövid távú lakáskiadást illeti, a szabályozás annyiban lett enyhébb, hogy már nemcsak egyetlen, hanem akár három lakás után is alkalmazható a tételes átalányadó. Ez évi 38,4 ezer forint szobánként.

Ezek a változások abba az irányba terelhetik a lakást kiadó magánszemélyeket, hogy adózzanak a jövedelmük után, így nyugodtan várhatnak akár egy esetleges NAV-ellenőrzést is.

 

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.