- hirdetés -

Karácsonykor a hagyományhoz híven, minden házban előkerülnek a díszek, amit a karácsonyfára akasztunk. Ám, vízkeresztkor eljön az ideje annak, hogy ismét egy évre visszategyük dekorációinkat a dobozba. 

A téli ünnepek idején jól eső érzés látni, hogy a karácsonyfa díszei, és fényei beragyogják a házat. A család és barátok együtt ünnepelnek körülötte. De amint beköszönt az újév és minden visszaáll a régi kerékvágásba, a karácsonyfa már nem tölti be igazi szerepét. A fa hullajtani kezdi tűleveleit, a műfenyő pedig már inkább csak a helyet foglalja. A szokás szerint január hatodikán, vízkeresztkor kell megválni a karácsonyfától.

Vízkeresztkor szokás lebontani a karácsonyfákat (Fotó: Pixabay)

De mi is az a vízkereszt?

Vízkeresztkor, január hatodikán ünnepeljük a napkeleti bölcsek érkezését a kis Jézushoz.
Régen ilyenkor szokás volt a szenteltvíz hazavitele, amellyel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták vele, hogy áldás legyen a házon.
A 16. századtól kezdve a csillagének vált az ünnep részévé. A csillagozás vagy háromkirályjárás a napkeleti bölcsek látogatását idézte meg. A három alakot csak gyerekek személyesíthették meg, legfőbb kelléke pedig a csillag volt, amely a három királynak mutatta az utat Betlehembe.

A betlehemest csak gyerekek játszhatják el (Fotó: református iskola)

A népi szokások szerint ez a karácsonyi meghitt időszak vége, és a farsangi vidám időszak kezdete. Úgy tartják, hogy ha hamarabb kidobják a fát az balszerencsét jelent, és az is, ha hatodikán éjjel még fel van díszítve. Akkor egész évben úgy kell, maradnia a balszerencse elkerülésének érdekében. Úgy hitték, hogy az örökzöldekben jó szellemek lakoznak, amelyek áldást hoznak rájuk. Ha azonban nem dobták ki karácsony után, s adták azokat vissza a természetnek, úgy abban az évben nem számíthattak jó termésre. Bár a karácsony manapság már inkább a csillogásról szól, sokan még ma is hisznek ebben.

Orosházán két alkalommal biztosít házhoz érkező fenyőfagyűjtést az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
Így a megmaradt elszáradóban lévő karácsonyfánk nem marad az ünnepek után az utcán vagy a nyakunkon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.