- hirdetés -

2018-ban egy, az Európai Bizottság által még 2016-ban módosított direktíva lép életbe, amely változtat a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegségben szenvedők minimális egészségügyi követelményein járművezetés terén.

Az Európai Bizottság a lépést azzal magyarázza, hogy a legfrissebb orvostudományi ismereteket figyelembe véve próbálja megtalálni az ideális egyensúlyt a mobilitás és a közúti biztonság között.

A változások az Európai Unió összes tagállamában január 1-től lépnének életbe. A módosítás leginkább a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket érintheti. Kimondja ugyanis, hogy ilyen problémák esetében a vezetői engedélyt a jogszabályban megjelölt csoportba tartozó járművezetőknek csak akkor lehet kiállítani vagy megújíttatni vezetői engedélyüket, ha az adott egészségügyi problémát eredményesen kezelték, szakorvosi engedély áll az illető rendelkezésére vagy rendszeres felülvizsgálatra kerül sor az esetében.

Ráadásul kilenc eset a vezetésből teljesen kizáró ok is lehet. Ezek közé tartozik a beültetett defibrillátor illetve más szívműködést segítő eszközök valamint perifériás vaszkuláris megbetegedések, a szívbillentyű zavarok bizonyos esetei. Kivételes esetekben újítható meg a vezetői engedély szívbetegek esetében és azt is rendszeres orvosi vizsgálatoknak, szakvéleménynek kell megelőznie.

A cukorbetegek esetében könnyebbé teszi a módosítás annak megállapítását, hogy az illető egészségi állapota megengedi-e a további vezetést. A módosítás szerint a gyógyszerrel kezelt cukorbeteg kérelmezők kötelesek igazolni, hogy tisztában vannak a kockázattal és ellenőrzés alatt tartják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.