- hirdetés -

Az ünnepek környékén rengeteg ételt sütünk, főzünk néha talán többet is, mint kellene. A maradékokra sok háztartásban a kuka vár, pedig sokféle módon felhasználhatjuk a megmaradt ételeket. Íme néhány tipp a megmaradt ünnepi ételek felhasználásának különböző módjairól:

Mélyhűthető ételek

Az első és legfontosabb konzerváló módszer a fagyasztás. Ha már rá sem tudsz nézni az ünnepi sültre, egyszerűen csomagold be, és tedd a mélyhűtőbe. Így később bármikor  előveheted, ha megkívánod. Rengeteg ételt lehet fagyasztani, legyen szó nyers hozzávalókról, zöldségekről, gyümölcsökről vagy kész fogásokról (például a töltött káposzta).  Akadnak azonban kivételek, melyek felengedve ízüket és állagukat is elvesztik. Ne próbálkozz a narancs, mandarin, szőlő, nyers saláták, pudingok, kocsonyák, joghurt, tejföl vagy a főtt tojás fagyasztásával. Ellenben a tojásfehérje, a sajt, az olajos magvak vagy a süteménytészták kiválóan mélyhűthetők.

Készíts belőle valami újat!

Bár ma már használhatsz olyan internetes programot, mely megmondja, hogy a hűtődben található maradékokból milyen ételt készíthetsz, a régi trükkök is beválnak. A maradék sült húst vagy főtt tojást felkockázva saláta alapként használhatod. A kicsit megszáradt kenyeret felkockázva megpiríthatod, de le is darálhatod zsemlemorzsának. Ha már a darálásnál tartunk, a megmaradt húsféléket is ledarálhatod, majd megtölthetsz vele tököt, karalábét, paradicsomot, krumplit, de egy hortobágyi palacsintához vagy bolognai szószhoz is felhasználhatod. A rakott ételeknek is alapanyaga, tehát némi maradék rizzsel összekombinálva rakott kelt, karfiolt vagy brokkolit is készíthetsz, de a különbözőképpen ízesített darált hús szendvicskrémnek is ízletes.

A megmaradt főtt tojásból és húsokból ízletes saláta készíthető (fotó: mindmegette.hu)

Főtt krumpliból szilvásgombóc

A húsokhoz hasnlóan némi kreativitással a megmaradt köretet is újragondolhatod. A főtt krumplihoz csak egy krumplinyomó és némi liszt kell, hogy szilvásbombóc tésztát kapj belőle, de pogácsákhoz, rakott krumplihoz vagy egytálételhez is kiváló. Az összeragadt főtt tészta is új formát kap, ha valamilyen szósszal és zöldségekkel összeforgatod, tejfölt és sajtot teszel a tetejére, majd betolod a sütőbe.

A főtt rizzsel sincs nehéz dolgod, szinte bármilyen rakott ételhez hozzákeverheted, de rizses húst vagy gombócot is készíthetsz belőle. Ha nyers hús és zöldség maradt a nyakadon, főzz belőle húsleveles alaplét, melyet a jégkockatartóban lefagyasztva bármikor előkaphatsz. Ugyanez igaz a még meg nem romlott kész húslevesre is.

Újrahasznosított sütemények

Sütit osztani az egyik legkönnyebb dolog, de ha már annyi maradt a nyakadon, hogy nem tudsz mit kezdeni vele, akkor össze is kombinálhatod őket. A megszáradt piskótatésztából némi puding, rumaroma és dió segítségével somlói galuskát varázsolhatsz, de egy gyümölcsös szósz is újra ehetővé teszi. A megmaradt, szikkadt bejglit pedig vágd szeletekre, tedd kivajazott tepsibe, és egy jó adag lekvár, befőtt, dió, mák és cukros tej segítségével rakott bejglit készíthetsz belőle.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.