- hirdetés -

Vastaps, szeretet és persze muzsika. Címszavakban az Orosházi Fúvószenekar (OFZE) 28. szilveszteri koncertje, amely december 29-én töltötte meg zsúfolásig hallgatósággal a művelődési központ színháztermét.

Fél hat. Kottaállványok, felszerelések, hangszerek, székek a színpadon. A nézőtér még üres, a zenekar fotózáson. Minden precízen beállítva, előkészítve. Izgalom vibrált a levegőben, az arcokon tükröződő feszültséget nagy adag vidámság oldotta, amikor a tagok az előcsarnokból visszatérve elfoglalták helyüket. Ismét vaku villant, elkészült egy újabb csoportkép.

Eközben kint már gyülekezett a közönség. Korosztálytól függetlenül érkeztek a zenekar kedvelői, legtöbben már „rutinosnak” számítanak.
– Ez mindig nagy élmény nekünk, szeretjük az Orosházi Fúvószenekart. Most új karnaggyal állnak színpadra, úgyhogy duplán kíváncsiak vagyunk – mondta a férjébe karoló Csete Sándorné és mosolyogva hozzátette, annyira régóta járnak a szilveszteri koncertekre, hogy már nem is tudják, hányadik alkalommal vesznek rajta részt.

Debreczeni Márk első szilveszteri koncertjét vezényelte (Fotó: Rajki Judit)

Persze akadtak, akik péntek este „debütáltak”. Közülük is – mit az Isten – éppen a szintén első vezénylésére készülő Debreczeni Márk édesanyját sikerült megkérdezni.
– Nagy megtiszteltetés, hogy most itt lehetünk, köszönjük az orosháziaknak – hangsúlyozta. –A fiamnak ez volt az álma. A vadászkürtöt is imádja, de ami a legközelebb áll hozzá, az a karmesterkedés. Mindig is ezt akarta csinálni és ezt is szeretné szerintem még hosszú ideig – avatott be látható örömmel Szalai Erzsébet.

Mint az a nemrégiben készült interjúból is kiderült, valóban így van. Arra kérdésre, hogy mennyire izgul, Márk azt válaszolta, egészséges drukk van benne és annyi kell is. Nem volt könnyű dolga, hiszen mindössze öt hónapja vezeti a zenekart.
– De mindannyian partnerek voltak. Nagyon sokat próbáltunk és úgy érzem sikerült felkészíteni őket a mai koncertre – fogalmazott. – A repertoár összeállításánál igyekeztem megtartani a hagyományokat, de eközben új számokat, új színt is hozni a műsorba – emelte ki.

Egy szám erejéig Kőszegi-Németh József is visszatért (Fotó: Rajki Judit)

Így a zenekar – megtartva a több éves tradíciót – ezúttal sem a színpadon kezdett, Kraul Antal indulóját a nézőtéren fújták. A lendületes nyitást egy líraibb mű, majd Erkel Palotása és a korábbi karnagy, Kőszegi-Németh József követte, aki erre az egy zeneszámra visszavette a vezénylést utódától. A vastaps után a zenekar egy jelképes aranylemezzel és egy csoportkép montázzsal mondott köszönetet a közös munkáért.

Az utóbbi évek a legkevésbé sem számítottak állóvíznek az OFZE életében, karnagyok sora váltotta egymást. A tagok nagy része azonban kitartott, így a 10 éve fuvolázó Jeszenszky-Paulovics Bianka is.
– Nagyon vártam már a ma estét, kicsit saját jubileum is ez, hiszen a tízedik szilveszteri koncertem a mostani. Márk személyében egy remek embert ismertem meg, kedves, odafigyel ránk és igazán ért a zenéhez – osztotta meg benyomásait az új karnagyról.

Ezúttal sem hiányoztak a táncosok a gáláról (Fotó: Rajki Judit)

Elárulta azt is, hogy neki Strauss polkája, az Éljen a magyar a legkedvesebb, de szereti a zenekar jelenlegi kedvencét a Genghis Khan – Moskaut is, amely egyike a Debreczeni Márk által megtanított új számoknak. Felcsendült még az estén egyebek mellett Michael Jackson Thrillere, Dick a Macsakfogóból, az elmaradhatatlan Radeztky induló és nem hiányoztak az orosházi mazsorettesek valamint a zombai tánccsoport sem.

A zenén túl pedig szinte tapintható volt az a fúvószenekart övező szeretet, amely nem csak a pótszékeket tölti meg évről-évre minden szilveszteri koncerten, de felölti a szíveket-lelkeket is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.