- hirdetés -

A mostani enyhe időjárás ellenére jön a hidegfront és a lehűlés, jelezve, messze még a tél vége. Jó ha már most felkészülünk kedvenceink védelmére, hiszen a tél nehézségei közül az alacsony hőmérséklet jelenti a legnagyobb veszélyt négylábú barátaink számára.A nagy hideget nemcsak mi emberek viseljük nehezen, kutyáink szervezetét is igénybe veszi, ezért fokozottan kell rájuk figyelnünk. Ha napközben most még nem is, de hamarosan jönnek a mínuszok, ami megfázást, kint tartott kutyák esetében pedig kihűlést, és elpusztulást is jelenthet. Egy kis odafigyeléssel mindez elkerülhető.

Hőszigetelt kutyaház

A hideg téli napokon a kint tartott kutyák sokkal kiszolgáltatottabbak az időjárás viszontagságainak. Fontos, hogy legyen egy hőszigetelt kutyaház, ahová be tud húzódni.
– A búvóhely a kutya méretéhez kell, hogy igazodjon. Ha túl nagy, nem tudja a teste hőmérsékletével befűteni, ha pedig túl kicsi, nem fog belemenni. Fontos, hogy meg tudjon benne fordulni, valamint a bejáratára javasolt valamilyen anyagból készült függönyt szerelni, ami még jobban felfogja a hideget. Olyan helyre rakjuk a kutyaházat ami szélvédett helyen van, és nem északi irányba néz. Célszerűbb szalmával bélelni, mert a ruha anyagok ha nedvesek lesznek, nem száradnak meg. – hívja fel a figyelmet Pusztai Ilona, a Szikhát kutyamenhely vezetője.

Odafigyeléssel elkerülhető a házi kedvencek, és a szabadban élő állatok éhezése, fagyása. (Fotó: mno.hu)

Amikor a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed, még a szabadban tartott állatainknak is fedett helyre van szükségük, ahol a metsző hideg ellen védelmet találnak. Főleg igaz a rövid szőrű kutyákra, akik nem bírják a nagy hideget. A legjobb, ha a házba kapnak bebocsátást, de legalább a kazánház mellé, vagy a garázsba engedjük be őket. A kutya testhőmérséklete átlagosan 38-39 fok. Ha ez az érték a hőszabályozó rendszer zavara miatt 30 fok alá csökken, hamar bekövetkezik a kihűlés, és ilyenkor az állat már menthetetlen. A kint tartott kutyák esetében a mozgásnak nagy szerepe van a hőtermelésben, ezért ne korlátozzuk le őket lánccal, hiszen ez is kihűléshez vezethet.

Hideg ellen kutyaruha?! – nem csak nagyvárosi hóbort

Ebben az időszakban is fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő mozgást kutyánk számára. A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak sétáltatáskor. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe is lehet. A lakásban tartott kutyák a benti meleghez alkalmazkodnak, és amikor a szabadba mennek, nagyobb megterhelést jelent a szervezetüknek a hideg. A gazdik a bent tartott négylábúakat télen is meg szokták fürdetni, ilyenkor azonban az állatok szőrét védő faggyú, zsírréteg lemosódik. A megfázás elkerülése érdekében ezért érdemes kutyaruhát adni rájuk sétáltatáskor, főleg a rövidebb szőrűekre. Udvaron telelő kutyust télen nem szabad fürdetni. 

A vízálló anyagból készült kutyacipő furcsán néz ki a négylábún, de hasznos viselet a téli időszakban. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedés miatt, ott megvédi a kutyus lábát a káros maró anyagtól. Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, a gyógyulás pedig hetekig is eltarthat. Ha lehet, inkább füves, hóval borított területre vigyük sétálni őket.

A kutyaruha nem csak hóbort, hanem megvédi az ebet a megfázástól (Fotó: 24.hu)

Víz, és élelem

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a téli időszakban is rendkívül fontos. A befagyott itatótálat naponta kétszer-háromszor friss langyos vízzel pótoljuk. A téli időszakban kutyánknak több energiára van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa testhőmérsékletét. Lehetőleg energiában dúsabb tápanyagokkal etessük őket, inkább naponta többször, kisebb adagokban.

Hóevés, mandulagyulladás

A legtöbb kutya boldogan futkos az eldobott hógolyók után és bekapja őket, vagy egyszerűen csak harapdálja a havat. Figyeljünk oda erre is, mert gyakran okoz torok-, mandula-, és gyomorgyulladást a hó evés. A tünetei között szerepel a láz, nehéz nyelés, köhögés, étvágytalanság, bágyadtság, és az orrfolyás. A gyomorgyulladásnál naponta többször hányhat a kutya, akár véreset is. Ha ezeket észleljük, forduljunk állatorvoshoz!

Kellő odafigyeléssel elérhetjük, hogy csak a tél örömeiből legyen részünk, és sok-sok vidám percet tölthessünk kedvenceinkkel a szabadban, közös játékkal, egészségesen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.