- hirdetés -

Az ünnepek alatt nemcsak az evéssel, hanem az alkohol fogyasztással is könnyedén túlzásba eshetünk, ha nem figyelünk oda kellőképpen. Nem árt néhány tippet tudni, mit is tehetünk a macskajaj ellen, vagy ha már késő, akkor annak enyhítésére. 

A másnaposság, a túlzott alkoholfogyasztás után fellépő akkut tünetegyüttes, melynek súlyossága több mindentől függ. Az elfogyasztott alkohol típusától és mennyiségétől kezdve, az egyéni tűrőképességen át, a szervezet folyadék-ellátottsági szintjéig. Tipikus tünetei a fejfájás, hányinger, hányás, a felgyorsult szívverés, szédülés, levertség, ingerlékenység, szomjúság, és a koncentrációs zavarok.
Az alkoholfogyasztás kellemetlen tünetei kevésbé lesznek súlyosak, ha már előzőleg figyelünk a megfelelő folyadékbevitelre, és utána is mielőbb visszapótoljuk az elveszített vizet, változatos formában, akár gyümölcslével, üdítőitallal is, amik a bennük lévő könnyen felszívódó szénhidrátokkal a vércukorszintet is gyorsabban stabilizálják. Fontos az is, hogy milyen alkoholt iszunk, a gyenge sörök például kevésbé vonnak el vizet a szervezetből, mint a borok, a likőrök vagy a tömények – olvasható a házipatika.com oldalán.

Fontos tudni, hol a határ (Fotó: Rajki Judit)

Pár tipp a másnaposság elkerülésére vagy enyhítésére:

  • Figyeljünk oda, hogy mennyi alkoholt iszunk, ha nem is tudjuk elkerülni, legalább ne vigyük túlzásba!
  • Ivászat előtt előre készítsük fel a szervezetünket, hogy jobban kivédhesse az alkohol káros hatását.
  • „Alapozzunk” megfelelő, hangsúlyosan nem alkoholtartalmú italok, és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételek, például tészták, és fehérjékben gazdag fogások, mint a szárnyasok, illetve tejtermékek fogyasztásával. Vagyis, ne éhgyomorra kezdjünk el inni!
  • A folyadékvesztés ellensúlyozására, váltogassuk az alkoholos italokat, alkoholmentesekkel.
  • Legyünk tisztában vele, hogy hány egységnyi alkoholt döntünk magunkba, egy pohár bornak például meglepően magas az alkoholtartalma.
  • Soha ne igyunk szeszes italt azért, mert szomjasak vagyunk. Szomjoltásra kezdjünk egy pohár vízzel.
  • Az alkohol hatását kompenzálandó, igyunk meg néhány pohár vizet lefekvés előtt, és magunk mellé is készítsük oda éjszakára.
  • Természetesen mondani sem kell, hogy gyermekeknek ne adjunk alkoholt, és ne üljünk volán mögé semmiképp sem, ha ittunk!

A rossz hír az, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás utáni macskajaj orvoslására nincs bevált recept, csak úgy kerülhető el, ha az ember egyáltalán nem, vagy alkalmanként, felelősen és kontrollálva iszik alkoholt. És nem árt magunkban emlékezni arra sem, hogy minden átmulatott éjszaka után van egy másnap!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.