- hirdetés -

Az aerobik, a világszerte népszerű sportág ma is hódít, lendülete töretlen. Sokan járnak városunkban is aerobik edzésre, sok fiatalnak jelent örömet, egészséget immár huszonöt éve. Kellett azonban anno valaki, hogy meghonosítsa nálunk. A 25. évforduló kapcsán beszélgettünk a sportág helyi nagyasszonyával, Zsigáné Mezei Beátával.

Az elmúlt negyed század alatt nagyon sok gyermekkel ismertette meg az aerobikot, nagyon sok ügyes, tehetséges tanítványt nevelt, rengeteg versenyen szerepelt sikerrel és ma is teljes energiával és szeretettel folytatja. De hogyan és hol kezdődött?
– Világ életemben sportoltam. Diák koromban kézilabdáztam. Iskola után Szegeden lettem mikrobiológiai labor asszisztens és mellette eljártam tornázni. Éreztem, hogy jó ez, amit csinálunk, de mégsem ez az igazi. Később, mikor a férjem miatt Orosházára költöztem, szintén eljártam női tornára. Károlyfalvi Elemér és Gulyás Éva tartotta heti két alkalommal az Eötvösben. Ott is arra gondoltam, hogy ezt szeretném csinálni, csak kicsit más formában – kezdi a történetet Betti.

Jane Fonda és Marikné Katika

Sokan emlékeznek még a VHS -en hódító Jane Fonda-féle tornára. Számtalan hölgy játszotta annak idején rongyosra ezeket a kazettákat. Erre az időszakra esik a verseny aerobik magyarországi indulása is. A végső lökést az adta az útkeresés közben Betti számára, hogy elindult Békéscsabán, Marik Lászlóné vezetésével az első aerobik oktatói tanfolyam. Ezen már ott volt.
– A férjem egyesülete akkor már működött. Induláskor arra gondoltam, hogy itt, tömegsport jelleggel fog működni az aerobik. Marikné Kati néni tanácsolta, hogy ne csak ebben a formában csináljuk, hanem induljunk versenyeken is. Ekkor elvégeztem a művészi hatás bírói tanfolyamot, majd két évre rá, a Testnevelési Egyetemen a kétéves edzőit is. Így kezdtünk versenyezni – folytatja.

Tanítványaival, természetesen mosolyogva (Fotó: Rosta Tibor)

Nagyon sok tanítványa, versenyzője lett, és sokan közülük sokra vitték. A Takács nővérek, Andi és Noémi az elsők között versenyeztek Zsigáné Bettinél. Ma a Fővárosi Nagycirkusz szerződtetett művészei, az orosházi klubnál pedig egykori edzőjük kollégái. Tisut, karika akrobatikát és rúdtáncot tanítanak.

Kezdetben még nem versenyeztek a Torna Szövetségen belül. Az Insignia Kft. égisze alatt futó, Csuka Joli nevével fémjelzett Mozgásfesztiválokon (melyekre nevezhettek az országból bárhonnan) sok szép eredményt értek el, sőt Orosházán is rendeztek ilyen versenyt.
– A gyerekektől kedvet kaptak a felnőttek is. A mozgásfesztiválon indultunk senior step csapattal is. A versenyzők közül Nagy Vivien, Sztojanov Molly, Csiki Rebeka, Gelegonya Gréta volt a „nagy négyes”, akikkel eljutottunk a Torna Szövetségig. Itt a nemzetközi szabályrendszerben már jóval keményebbek a követelmények. Sokkal többet és kicsit másként is kell dolgozni. A szabályok állandóan változnak, ezzel együtt nekünk is folyamatosan képeznünk kell magunkat. Újra megcsináltam a bíróit, hogy a gyerekeimet ne csak az edző, de a bíró szemével is láthassam – sorolja Betti.

Bajnoki dobogó

Hét esztendeje, hogy az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör (OKKSZK) aerobik szakosztálya a Könd utca 1. alatt dolgozik. Balogh Jenifer személyében nagy segítséget kapott Zsigáné Betti és a szakosztály. Jeni vezetésével működik a mezőkovácsházi csoport. Velük együtt mintegy hatvan gyerek aerobikozik a klubnál. Betti, néhány évvel ezelőtti súlyos betegsége és műtéte után is töretlen lendülettel gyakorol velük.

Munka közben, pontosítva, finomítva a mozdulatokat (Fotó: Rosta Tibor)

A nagy vágyát firtató kérdésre azonnal jön a válasz:
– Egy olyan tanítványt szeretnék kinevelni, felnevelni, aki a Magyar Kupán dobogóra állhat. Nem lehetetlen egyáltalán. Vannak nagyon tehetséges, szorgalmas gyerekeim most is, és némelyikükben meg is van minden olyan képesség, amivel nagyon sokra vihetik. Meg van bennük az X faktor – teszi hozzá mosolyogva.

Nagyon sokat lehetne még mesélni, hisz az aerobik sportban eltöltött huszonöt év alatt rengeteg örömteli és nehéz pillanat is volt. Mit is kívánhatnánk a végén a sportág orosházi meghonosítójának, Zsigáné Mezei Beátának, mint sok bajnok tanítványt és legalább még huszonöt évet a sportban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.