Öt nemzetiségi elismerést adtak át Szarvason

Szarvason tartotta idén a Békés Megyei Önkormányzat nemzetiségek napi díszünnepségét. A rendezvényen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára is részt vett.

A Békés Megyei Önkormányzat minden évben a december 18-i nemzetiségek napjához kapcsolódóan díszünnepséget szervez, ezen esemény keretében vehetik át az arra érdemesek a közgyűlés által alapított Nemzetiségi díjat – írja közleményében a megyei önkormányzat.  Az elismerés létrehozásával a megyei önkormányzat célja az volt, hogy a soknemzetiségű Békés megyében a nemzetiségek kultúrájának, nyelvének, identitásának megőrzésében és fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végző, különböző nemzetiségű személyek munkáját díjazzák.

Ebben az évben öten részesültek a kitüntetésben, akiknek Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Mucsi András, a megyei közgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke adta át a díjjal járó oklevelet és plakettet.

Díjazottak és díjátadók (Fotó: Zentai Péter)

A roma nemzetiség javaslata alapján a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzetiségi Díjat adományozott Ásós Géza részére a roma gasztronómiai kultúra feltárásáért, erősítéséért, népszerűsítéséért. A szerb nemzetiség javaslata alapján elismerést vett át a Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Egyesület a szerb zenei kultúra támogatásáért, a szerb kulturális értékek megőrzéséért. A szlovák nyelv ápolásáért, az evangélikus gyülekezeti élet gondozásáért Nemzetiségi Díjat kapott Nobik Erzsébet, a román nyelv ápolásáért, a román kulturális és zenei értékek megőrzéséért elismerésben részesült a Purdi Mihály Román Kulturális Egyesület. A német nemzetiség javaslata alapján Szelényi Ernőné a német nemzetiség érdekében végzett erőfeszítéseiért, a német kulturális és zenei értékek megőrzéséért vehette át az elismerést.

A díszünnepség hagyományaihoz híven a kitüntetések átadása után kulturális műsor keretében mutatkoztak be a nemzetiségek. Színpadra léptek a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola diákjai, a battonyai Suferini Szerb Néptánccsoport és a Tessedik Táncegyüttes táncosai .Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás