- hirdetés -

Három és fél évtizede indult hódító útjára az Orsi virsli. A Merian Foods Kft. termékét talán senkinek nem kell bemutatni, a mögötte álló Vági Zoltánnét azonban csak kevesen ismerik. Vele beszélgettünk a jubileum és annak kapcsán, hogy nyugdíjba vonul.

Harminchét év a Meriánnál. Kimondani is sok, végigdolgozni pedig embert próbáló. De nem Vági Zoltánnénak, aki azt vallja, a nehézségek ellenére is nagyszerű volt minden perc. Munkatársai szerint ő az, aki mindent tud, és bár szerénységen nem engedi, hogy beismerje, valóban így van.

A középiskolát a mezőkovácsházi gimnáziumban végezte, majd diplomát szerzett a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolán.
– Az érettségivel egy tanácsházán tudtam volna elhelyezkedni, mint titkárnő, de nem voltam az a típus, komolyabb munkát akartam. Úgy gondoltam, enni mindig kell, ezért valahol biztosan el tudok majd helyezkedni, ha az élelmiszeripart, azon belül sütő- és édesipari szakot választom. Sütödék már akkor is mindenhol voltak, főzni is szerettem – mesél arról, miért döntött a szakmája mellett.

Harminchét év után is lelkesedéssel beszélt munkájáról (Fotó: Rajki Judit)

A vállalathoz 1980-ban érkezett élelmiszer technológusként. Egyetlen munkahelye volt előtte, egy mezőhegyesi sütőipari üzem, és mint mondja, nem is gondolt soha arra, hogy másikat keressen.
– Akkoriban indult egy fejlesztés, a csirkehúspép alapú virsli próbagyártása. Egy amerikai találmány segítségével gépi csontozással a csirke húsát le lehetett szeparálni, így a mellen és a combon kívül a többi értékes rész is hasznosíthatóvá vált – kezdi az Orsi virsli történetét.

Mindig valami újításon gondolkozik

A kísérletezés két évig tartott és nagyüzemi körülmények között, laboratórium nélkül cseppet sem volt egyszerű.
– Sokszor éjszakába nyúlóan bent dolgoztunk a munkatársaimmal, igyekeztünk a legjobb állagot, ízt, színt, küllemet megtalálni. Emlékszem, kézi borsőrlővel daráltuk a fűszereket, mert akkoriban még nem voltak fűszergyártó cégek, akik kész keveréket állítottak elő. Számtalan kombinációt kipróbáltunk, mire eljutottunk ahhoz, amivel végül piacra került a termék – idézi fel a 35 évvel ezelőtti indulást. – Az Orsi az eltelt évtizedek alatt számos fejlesztésen esett át, paprikából adódó jellegzetes, pirosas színe viszont megmaradt – teszi hozzá

Évikének – ahogyan munkatársai szólítják – azóta is minden új termék, így például a szintén sikertörténetnek számító Rex Ciborum megalkotásában nagy szerepe van. A kísérleti gyártásoktól kezdve a csomagoláson át a receptúráig az összes fázist figyelemmel követi.
– Sok-sok részterületet kell felügyelni onnantól, hogy megérkezik a nyers hús odáig, hogy a késztermék elhagyja a gyártósort – avat be a háttérmunkába.

Minden munkafolyamatot figyelemmel kísér a mai napig (Fotó: Rajki Judit)

Végigkísérte az élelmiszeripar változásait, soha nem ijedt meg a kihívásoktól, sőt ő maga is nagy újító. Azt mondja, rendkívül izgalmas és sokrétű a munkája, amelyet a mai napig örömmel végez. Ami annál is inkább embert próbáló feladat, hiszen a Merian igen széles termékskálán mozog. Vági Zoltánnénak azonban a túlzás nélkül, a kisujjában van minden. Ezt a tudást igyekszik már évek óta átadni a következő generációnak, ugyanis 37 év után nyugdíjba készül. Vallja, hogy amibe belefogunk, azt csak teljes odaadással és precízen érdemes csinálni. Eszerint dolgozott mindig, az elismerések pedig nem maradtak el, és bár büszke rájuk, neki a saját mércéje a legfontosabb.

Búcsúztatójára teljes titokban meglepetéssel készültek kollégái és a cég vezetése, hiszen nem csak remek szakembertől köszönnek el, hanem nagyszerű munkatárstól is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.