- hirdetés -

Négy hónapja, hogy a leköszönő Kőszegi-Németh József helyét Debreczeni Márk vette át az Orosházi Fúvószenekar (OFZE) élén. A fiatal karnagy élete első szilveszteri koncertjére készül első saját zenekarával.

Bőrdzsekiben, farmernadrágban érkezik a megbeszélt találkozóra, percre pontosan. Első pillantásra, majd második pillantásra is szimpatikus, és cseppet sem tűnik egy közel ötventagú fúvószenekar vezetőjének. Aztán beszélgetni kezdünk és percek alatt meggyőz, hogy nagyon is az.

Márk az OFZE történetének legfiatalabb karmestere, mindössze 27 éves, miközben olyanokat irányít, akik nem ritkán kétszer ennyi idősek.
– Mégis úgy érzem, hogy elfogadtak, ráadásul elég könnyen – kezdi kicsit elgondolkozva. – Szerintem egyszerűbb volt a dolgom azáltal, hogy vezetőként kerültem hozzájuk, mintha fújni kellett volna közéjük beülnöm. Emellett szépen fel volt vezetve az elődöm távozása és az én érkezésem. Részt vettem egy bemutatkozó próbán is, ahol megismerkedtek velem a tagok – osztja meg az első tapasztalatait.

Első szilveszteri koncert az első zenekarral: erre készül Debreczeni Márk (Fotó: Rajki Judit)

Mondhatni, azonnal a mélyvízbe került, hiszen rövid időn belül három feladat várt a zenekarra. A hagyományos, egész hétvégés zombai vendégszerepléssel indult a „turné”, majd jött az államalapítási ünnepség és egy gádorosi fellépés.
– Nehéz volt felkészíteni a zenekart, úgy betanítani számokat, azokat a saját elképzelésem, ízlésem szerint alakítani, hogy mindenhol helytálljunk – avat be az első hetek kihívásaiba.

És, hogy mi is az a bizonyos saját ízlés?

– Minden karmester más. Koromból adódóan is eltér a zenei felfogásom, a vezényléstechnikám a korábbi karnagyokétól, másként kérek dolgokat, másként szeretnék hallani műveket. Adott 40-50 ember, akik különböző szinte zenélnek, és valahogyan egységbe kell őket szervezni, ráadásul egy olyan hangzásnak kell megszületnie a munka végére, ami nekem is tetszik – fogalmazza meg, mit jelent számára, hogy összecsiszolódjon a zenekarral.

Elkomolyodik kicsit, de aztán mosolyogva mondja, hogy alakul a dolog. Hozzáteszi, megszokni egy új karmestert kimondottan nehéz feladat, és tiszteli az orosháziakat, amiért néhány éven belül többször is sikerrel küzdöttek meg a feladattal.

Figyelem, koncentráció, együttműködés jellemzi a próbákat (Fotó: Rajki Judit)

Az első igazán nagy próbatétel a szilveszteri hangverseny lesz, Debreczeni Márk azonban, bár izgul, semmiképp sem aggódik.
– Mindig nagyon odafigyelnek rám, maximálisan követik az instrukciókat, partnerek a közös munkában – részletezi a pozitívumokat. – Abban is mellettem állnak, hogy elvigyük a zenekar ízlését, repertoárját kicsit a könnyűzene irányába. Több mai zenét játszunk, szeretném fiatalítani a hangzást – emeli ki a tervek közül.

A december 29-i, szokás szerint nagyszabású koncerten már hallhat majd ebből ízelítőt közönség, legalább 4-5 frissen megtanult, eddig nem játszott számmal készülnek. Jövő év végére azonban teljesen megújult programot ígér Márk, aki zárszóként leszögezi, hosszú távra tervez a zenekarral. Én pedig magamban hozzáteszem, minden bizonnyal a zenekar is vele.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.