- hirdetés -

Az oly’ gyakran versenyhelyzetekkel, teljesítménykényszerrel, rohanással tűzdelt adventi időszakban könnyen elveszíthetjük a legfontosabbat: a csodára készülődést, majd a csoda megélését. Legyen szó a karácsonyfa, az ajándékbontás pillanata, vagy épp a családi együttlét csodájáról. Hogyan tudunk lassítani, hogyan tudjuk igényeinkhez alakítani a karácsony ünnepét, és merjünk-e bátran változtatni önmagunkért?

Pesics Zsuzsanna pszichológust kérdeztük az ünnepvárás és az ünnep megélésének fontosságáról, kérve néhány ötletet, tippet is.

Recept nincs – Ezt már az elején leszögezi a szakember, pedig oly’ gyakran kapjuk meg manapság a biztos siker titkát, a tuti receptet, miközben valójában mi is tudjuk, nincs mindenkire méretezett „kabát”, nekünk kell megtalálni – olykor rögösen – a saját utunkat az ünnepek megélésében is.

– A karácsonyi ünnepkört az adventtel kezdjük, ami a megpihenés, a készülődés időszaka. Nagyon fontos, hogy ez mit jelent számunkra. A mai világban, ahol a fogyasztás, a vásárlás, a cikkek megszerzése a legfontosabb, a készülődés azt jelenti, hogy minél többet költeni, vásárolni, miközben értékválságban vagyunk. Hangzatos szavak az egymásra figyelés, a lelkünk kiteljesedése, csak nincsenek meg még az utak, hiányzik a lelki töltődés, felüdülés módja – hangsúlyozza a pszichológus, hozzátéve, bár receptek nincsenek, de ötletek azért vannak.

– Az adventi naptár állhat abból, hogy kinyitunk egy ablakot, és megeszünk egy csokoládét. De mondhatjuk azt is: itt van ez a könyv, amit régóta fel akarok lapozni. Nekem ez lesz az adventi naptáram, és minden nap elolvasok egy oldalt.

Versenyhelyzetet teremt a karácsony, mint ahogyan nagyon sok más emberi élethelyzet is. Megsütötted már? Mit ajándékoztok egymásnak? Ti hogyan főzitek a töltött káposztát?

– A karácsony nemcsak lelki, hanem látható részekből is áll. Ezt a kettőt kell bátran magunkra formálni. Ez a lényege: merjünk változtatni, és saját igényeink szerint karácsonyozni. Innentől lesz méltó az ünnep. Merjük például azt mondani, mi nem vásárolunk, hanem saját készítésű ajándékot, vagy élményt adunk. A karácsony lényege a csoda megélése, ez a központi elem. Jézus születésének csodája, a kapott ajándék örömének a csodája, vagy épp a fények, az együttlét csodája. Ha ezt meg tudom élni, akkor méltó az ünnep. Ez nem csak a karácsonyra igaz, a mindennapokra is, mert a csodavárás, majd a csoda megélése nagyon fontos dolog – összegez Pesics Zsuzsanna.

A szakember kiemeli még, hogy a külvilág által diktált rohamtempót próbáljuk meg kezelni, és lassítsunk. A csodát nem lehet kierőszakolni, és ha rohanunk, elszaladunk a csoda mellett is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.