- hirdetés -

Egyre gyakoribb, hogy fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Jegesednek az utak, a gépjárművek szélvédői. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) felhívja a gépjármű tulajdonosok figyelmét a látni és látszani elv fontosságára.

A következő napokban arra ébredhetnek a szabad ég alatt parkoló autótulajdonosok, hogy lefagytak a szélvédők és az oldalablakok. Ilyenkor gyakran a városokban úgy közlekednek az autósok, hogy csak tenyérnyi helyen lekapart szélvédőn keresztül próbálnak tájékozódni, ami rendkívül veszélyes. Forgalmi sáv váltáskor, parkolásnál, elsőbbség adásnál, illetve előzéskor is rendkívül balesetveszélyes helyzetet teremthet, ha a járművezető nem lát ki rendesen – olvasható a police.hu-n. 

Ne induljunk el lefagyott szélvédővel (fotó: pixabay)

Az ORFK felhívásában hangsúlyozza, fontos, hogy gépjárműveinket a szükséges eszközökkel szereljük fel. A seprű, a jégkaparó, jégoldó, és a páramentesítő olyan felszerelések, amelyekkel a szélvédőt, és az oldalablakokat  gyorsan átláthatóvá tehetjük a reggeli hidegben. A szabadban éjszakázó gépkocsik vezetői, a biztonságos közlekedés körülményeinek biztosítása érdekében legalább 10-15 perccel hamarabbi időpontra tervezzék indulásukat. Ezalatt bekapcsolhatják az ablakfűtést, a páramentesítőt, illetve a kilátásban zavaró jég, vagy hó eltávolítását is el tudják végezni.

Célszerű járművünk csomagtartójában elhelyezni hóláncot, hólapátot, takarót, láthatósági mellényt, esetleg síkosságot gátló szert, például kevés homokot. A hólánc a gépkocsikra ugyan nem kötelező, de télen hasznos tartozék lehet. Az ORFK felhívja a figyelmet arra is, hogy aki még nem tette meg, cserélje le nyári gumiabroncsát téli gumira.

Kis idő ráfordítással, sokat tehetnek saját és mások testi épségének megóvása érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.