- hirdetés -

Szabó Ákos fotókiállítása nyílt meg december 10-én, Orosházán a Petőfi Művelődési Központban. Ficsor Zoltán cukrászmester neve és munkája sokunk számára ismerős. A képek által a tortakészítés folyamatába nyerhetünk betekintést.

A kiállítás megnyitója rendhagyó módon zajlott. A Petőfi Művelődési Központ színházteremében, Dr. Blahó János a Táncsics gimnázium igazgatója, a műsor szervezője és vezetője beszélgetett az alkotókkal, Szabó Ákos fotóssal, és Ficsor Zoltán mestercukrásszal. A műsort a Táncsics gimnázium diákjai színesítették előadásukkal. Seres Adél és Miszlai Marcell énekükkel, Nagy Imola hegedűjátékával varázsolta el a részvevőket.

Szabó Ákos a cukrászmester speciális munkaterületére, az esküvői torták készítésére fókuszál.
A kiállításon 28 különleges kép tekinthető meg. Ezek montázsok, így egy képen három-négy megörökített pillanat látható. Az elrendezésben megfigyelhető, hogy a fotós a műhelymunkálatoktól indul, és egészen a rendezvény végéig kíséri a torta, és Ficsor Zoltán útját. Igyekszik megmutatni, hogyan jut el a munkafolyamat addig, amíg felvillan a tűzijáték a kész esküvői tortákon, amelyeket az orosházi cukrász mosolyogva tol a násznép elé. A fotós e mellett a cukrászmestert jellemző életérzést is igyekszik képein bemutatni. Szabó Ákos elmondta, azért Ficsor Zoltánra esett a választása, mivel az évek során sok esküvőn találkoztak már.

Ficsor büszke családapa és kiváló cukrász (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

– Úgy gondoltam, hogy ő egy kuriózum itt Orosházán, és környékén. Mind a munkája, – az hogy lelkesen, önzetlenül készíti ezeket a termékeket – mind az elismerési teszik érdekessé Zoltánt. Azért az esküvői tortákat választottam, mert ez az egyik leglátványosabb munkafolyamat. Igyekeztem olyan témát választani, amit a legtöbb ember nem lát. A kiállítás bemutatja azt, hogyan készül a torta, milyen infrastruktúra húzódik mögötte – fogalmazott a fotós.

Szabó Ákos számára, mint mondja, kihívás volt a fotósorozat elkészítése, hiszen még ő sem látott ilyet azelőtt. Mosolyogva teszi hozzá, a folyamat alatt nagyon sok vicces, és érdekes tapasztalattal gazdagodott. A több napon, és éjszakán keresztül zajló munkálatok során, a mestercukrász is sok élménnyel gazdagodott.
Ficsor Zoltán mestercukrász elmondta, öröm számára, hogy a képeken keresztül, azok is betekintést nyerhetnek a munkájukba, akik nincsenek bent nap-mint nap a cukrászműhelyben. Láthatják a csínját-bínját a szakmának, és nem csak az elkészült finomságot.

A kiállítás előtti beszélgetésen is jobban megismerhették a cukrászt (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

– Megható érzés volt részt venni ebben, mindig igyekszem azt tenni, amit megtanultam, próbálom a tudásom legjavát adni. A képeket látva, sokszor libabőrös vagyok és elérzékenyülök – fogalmazott Ficsor Zoltán.
A megnyitó beszélgetés után, egy érdekes dokumentumfilmet is vetítettek a közönségnek, akik ezt követően megkóstolhatták azt a hatalmas tortát, amelyet Ficsor Zoltán kifejezetten erre az alkalomra készített.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.