- hirdetés -

Százezres megtakarítást jelentenek a vállalkozóknak a kormány munkahelyteremtésre- és megőrzésére vonatkozó intézkedései: a munkahelyvédelmi akciótervvel a fiatal álláskeresőket, a kismamákat, a hátrányos helyzetűek és az 55 évnél idősebbeket segítik.

A 2013-ban útjára indított munkahelyvédelmi akciót jelentős adókedvezményt biztosít a munkáltatók részére, amelyből a célcsoportként meghatározott munkavállalók egyaránt profitálhatnak. A kedvezményezettek közé tartoznak többek között a 25 évnél fiatalabbak, az 55 év felettiek, a tartós álláskeresők és a kismamák. A munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból és a szakképzési hozzájárulásból 100 ezer forint bruttó bérig kapnak engedményt. Egy munkáltató éves szintén 132 ezer forintot is megspórolhat egy „védett” munkavállaló után.

Az intézkedéssel azokat segítik, akik munkaerőpiaci helyzetüknél fogva nehezebben találnak állást; például egy 25 év alatti személy a tapasztalathiány miatt, egy szakképzetlen embert a képesítés hiánya miatt, míg egy 55 évnél idősebb munkavállalót a nyugdíjba vonulás közelsége miatt utasíthatnak el. A munkahelyvédelmi program tehát azért nyújt adókedvezményt, hogy a munkáltatókat a célcsoportok alkalmazására ösztönözzék.

Megkeresésünkre Kiss László, a Füge Szolgáltató Bt. igazgatója elmondta, hogy októberben egy 25 év alatti pályakezdő alkalmazottat vett fel, és az adózási rendszernek köszönhetően havonta 22 ezer forintot tud megspórolni. A könyvelőiroda vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy ügyfeleiknek rendszeresen javasolják az adókedvezmények igénybevételét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.