- hirdetés -

Újabb két frissen vizsgázott mestert mutatunk be a megyei iparkamara képzésének hét orosházi résztvevője közül. Bálint Szabolcs és Mellis Csaba kiskamaszként döntött főzés mellett, mindketten az otthoni élmények hatására választották a szakács hivatást.

Bálint Szabolcs egészen kicsi korától a konyhában sertepertélt, míg édesanyja vagy nagymamája főzött. Így szerette meg, és mikor pályaválasztásra került a sor, nem volt kérdés, merre indul.
– Békéscsabán végeztem a kereskedelmi és vendéglátóipariban, majd a Hotel Alföld következett, ahol Tercsi József keze alatt tanultam a szakmát. Ezután tizenöt évig külföldön voltam, olajfúró munkásokra főztem a Közel-Keleten – mesél az izgalmas kezdetekről.

Két éve jött haza, akkor helyezkedett az Alföld Gyöngye Hotelben, ahol a jelenleg is dolgozik. Főszakácsként nem csak az ételek elkészítése a feladata, ő találja ki a menüt, irányítja a konyha dolgozóit és az alapanyagokat is neki kell megrendelni.
– Nagy felelősség, de mivel előre megkapom, milyen rendezvények lesznek és azt is tudom, hány vendégünk van, nem túl bonyolult feladat – mondja mosolyogva. – Hogy mit főzünk, azt mindig a vendégek igényeihez igazítom. Figyelem, melyik ételt kedvelik a legjobban és ahhoz hasonlóakat választok – avat be a háttérmunkába.

Bálint Szabolcs (balról a második) a mesterlevél átvételekor (Fotó: Bakos Viktória)

Nem szeret kísérletezni a tűzhely mellett, előre megtervez és előkészít mindent. Most éppen egy főzőtanfolyam ötletén dolgozik egyik kollégájával, háziasszonyokat szeretnének megtanítani alapvető fogások elkészítésére.
– Otthon viszont szinte soha nem főzök – jelenti ki nevetve.

Ellentétben Mellis Csabával, aki a családban is főszakács, sőt a baráti összejöveteleken is szívesen vállalja a séf szerepét. Nála minden 12 évesen kezdődött.
– Édesanyámék elmentek lakodalomba. Én otthon maradtam és eszembe jutott, milyen finomakat ehetnek, majd sütöttem egy süteményt teljesen egyedül. Másnap anyuék kérdezték, hogy mama hozta-e a sütit. Mikor elmondtam, hogy én készítettem, rögtön az volt a válasz, hogy nekem ezt a pályát kell választanom.

Mellis Csaba otthon és az Élmény Étteremben is szívesen főz (Fotó: Rosta Tibor)

Az iskolát Hódmezővásárhelyen végezte szakácsként, cukrászként és felszolgálóként. Annyira jól ment neki mindhárom, hogy versenyeket nyert, legközelebb mégis a szakácskodás állt hozzá.
– Ettől függetlenül tavaly letettem a pincér mestervizsgát is, részben a szakmai fejlődés miatt, részben pedig azért, hogy fogadhassak tanulókat. Ugyanez motivált a szakács mestervizsga esetén, de sok újdonsággal is találkoztam. Mindig jönnek új trendek, új konyhatechnikai eszközök, amiket hasznos megismerni – fejti ki, miért jelentkezett a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett tanfolyamokra.

Úgy véli, nem válik a magyar étkezési kultúra hátrányára, hogy megjelenik a nemzetközi konyha és az új elképzelések beszivárognak az éttermekbe, azonban a gulyáslevest nem kell újragondolni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.