- hirdetés -

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) Sikerklub sorozatának december 7-i vendége Kutni Anita, légiutas-kísérő volt.  A fiatal orosházi lány mesélt izgalmakkal teli életéről, álmairól és a kitartás fontosságáról, megtöltve érdeklődőkkel a Diáktanya épületét.

A közel-keleti Doha, az új-zélandi Auckland vagy a nyüzsgő indiai város, Kalkutta. Egytől egyig olyan helyek ezek, melyeket csak a televízióból vagy a filmvászonról ismerünk. Bizonyára mindenki álmodozott arról, milyen jó is lenne bebarangolni a világot. Egyik nap kávézgatni Párizsban, másnap megmártózni az Indiai-óceánban, mindezt úgy, hogy fizetnek is érte. A legutóbbi Sikerklub előadáson bebizonyosodott, hogy ez cseppet sem lehetetlen.

A 27 éves orosházi Kutni Anita mert nagyot álmodni és elérte azt, melyről sokan ábrándozni sem mernek. Légiutas-kísérőként keresi kenyerét (vagy datolyáját) a közel-keleti Katarban, és a világ legjobb légitársaságának választott Qatar Airways színeiben utazhatja be a Földet, ahogy fogalmaz – próbálom a munkám nyaralásként felfogni!

Próbálom a munkám nyaralásként felfogni. (Fotó: Rosta Tibor)

Sokak számára ismerős, amikor új helyen idegenkénk járunk-kelünk az utcán, nem értjük, ha hozzánk szólnak, a kulturális különbségekről pedig órákon át lehet levegővétel nélkül is beszélni. Ebbe a világba csöppent Kutni Anita, mikor 2017 februárjában megérkezett Katar fővárosába, Dohába.

– Hatalmas eltérések vannak az arab és az európai kultúrák között. Meg lehet szokni, de először nagyon nehéz. Nekem nyilván nehezebb dolgom volt európai, fehér nőként. Meg kell nyugtassak mindenkit, nem kell csadorban járnom az utcán, de figyelnem kell arra, hogy a térdem és a vállam takarva legyen. Teljesen más világ ez, melybe már javarészt beleszoktam – mesélte Kutni Anita.

A kultúrsokkra nem igazán maradt ideje a felkészülés alatt. Biztonsági tréningek, szituációs játékok és baleset szimulációk váltogatták egymást, miközben az előírt tanulnivalót el kellett sajátítani. A legfontosabb pedig mosolyogni! Mindenkire, minden helyzetben mosolyogni és higgadtnak maradni, akár mi is történik.

Csirkét vagy marhát?

Mit adtál fel az álmaidért? – érkezett a kérdés a nézőtérről, melyre egyszerű volt a válasz. A biztonságos, nyugodt és stabil életet. Kutni Anita élelmiszermérnökként diplomázott Szegeden. Családja nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy a család vállalkozásában helyezkedik majd el. De az álma nem ez volt.

– Feladtam a biztonságos életet azért, hogy emberektől kérdezhessem meg, mit szeretnének enni, csirkét vagy marhát. Nyilván kicsit túlozva, de lényegében így van. Azonban egyáltalán nem bántam meg. Az álmaimnak élek. Egészen négy éves koromig nyúlik vissza a repülés szeretete, akkor ültem először repülőgépen. Gyermekkoromban ha megkérdezték tőlem, hogy mi szeretnék lenni, teljesen egyértelmű volt számomra, hogy stewardess, esetleg királylány. Mivel királyfi híján az utóbbi nehezen kivitelezhető, maradt a stewardess – mesélte nevetve. 

Az álmait követi (Fotó: Rosta Tibor)

A  nyugodt élet helyett választotta a kialvatlanság, a kimerültség és a kényszermosolyok csodálatos világát. Egyszer sem bánta meg, hogy 2015-ben jelentkezett a Qatar Airways toborzására.

Azt hittem türelmetlen vagyok

Rengeteg úton van már túl. Köztük a világ leghosszabb, 17 órás repülőútján, a Doha-Auckland útvonalon. A közel egy év alatt nagyon erős emberismeretre tett szert. Minden ember, minden nemzet más és más. Ezt örökre megjegyezte.
– Azt hittem nagyon türelmetlen vagyok, de kiderült, hogy nagy a teherbírásom. Rengeteg emberrel találkoztam már a repülések során és el kell mondjam, van valamennyi igazság a sztereotípiák mögött. Egy indiai út semmihez sem hasonlítható például. De tudnom kell kezelni mindent és mindenkit. Kedvenceim a részeg utasok. Nálunk, a fapados légitársaságokkal ellentétben, minden ingyen van. Minden, így az alkohol is. Sok turista ezt ki is használja. Mikor nagyon elharapódzik a helyzet, akkor kell közbelépni. Van egy eszközünk, ami hasonlít a gyors kötegelőre. Egy határozott mozdulattal lekötjük az alkoholtól beszámíthatatlanul viselkedő utast, majd mintha mi sem történt volna, megyünk tovább mosolyogva – mesélte Kutni Anita.

Tartsunk ki álmaink mellett! (Fotó: Rosta Tibor)

Számára a siker…

A siker relatív. Valakinek hatalmas, míg másnak apró dolgokat jelent. Kutni Anita az utóbbi csoportba tartozik. Számára a kisebb visszajelzések jelentik a sikert,melyekből tudja, amit csinál, azt jól csinálja.
– Számomra a siker az utasok visszajelzéseiben nyilvánul meg. Megköszönik, hogy figyelmes voltam, közlik velem, hogy ez volt életük legjobb repülőútja. Ennél nagyobb sikerélmény nem is kell – vallja.

Útravalónak pedig ezt üzeni mindenkinek: Nem szabad feladni az álmunkat. Harcoljunk érte és legyünk kitartóak. Ha kellő energiát fektetünk bele, és tiszta szívből akarjuk, az álmunk valósággá válik.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.