- hirdetés -

Megállapodtak a vezetők: a megyei igényekre alapozott szakképzés és felsőoktatás megteremtésén dolgozik közösen a kormányhivatal és a katolikus egyházmegye főiskolája. Ünnepélyes keret között írt alá együttműködési megállapodást december 7-én dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora. Az együttműködéssel a felek közötti kapcsolódási pontokat erősítik, hiszen eddig is közös célkitűzés volt az oktatás, a tehetséggondozás és a munkaerőpiaci szereplők fejlesztése.

Dr. Takács Árpád arról tájékoztatott, hogy az évre vállalt feladatokat elvégezték: javították a reagálóképességet, egységesítették a jogalkalmazást a járásokban és a megyében, felkészültek az új közigazgatási rendtartás bevezetésére és megvalósították a nyitott hatóság elvét.

A kormánymegbízott elmondása szerint a nyitott hatóság elvének négy alappillére van: a szakmailag képzett munkaerő, a jól működő önkormányzatok, a szakmai kamarákkal és a felsőoktatási intézményekkel való együttműködés.

– A kormányhivatalnak ki kellett lépnie a hagyományos engedélyező hatóság szerepéből és részt kell vennie az agrárium, a vidék- és szakképzés fejlesztésében. Ehhez szükség van a szakképzések megyei szintű újragondolására, ezért kötöttünk megállapodásokat a felsőoktatási intézményekkel – fogalmazott Békés megye kormánymegbízottja.

A célkitűzés az oktatás, a tehetséggondozás és a munkaerőpiaci szereplők fejlesztése

A kormánymegbízott elmondta, hogy a jövőben a felsőoktatási intézményekkel közösen alakítják ki Békés megye szakképzési stratégiáját egy szakképzési kerekasztal keretében. A kapcsolat nem új keletű a Gál Ferenc Főiskolával. Példaként említette az Erasmus Plus+ program közös kidolgozását, az Út a munkaerőpiacra és az Ifjúsági Garancia Programban való közreműködést.

A legjobb, ami egy felsőoktatási intézménnyel történhet az, hogy részesévé válhat a helyi szintű tervezésnek – vélekedett dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye főiskolája Szarvason gyakorlóintézménnyel és pedagógiai karral, Békésen szakképző iskolával, Gyulán egészségtudományi- és szociális karral rendelkezik.

A rektor kifejtette: a partnerség azt jelenti, hogy ki kell tekinteni a saját felsőoktatási céljaikból, meg kell tapasztalni a helyi közösség igényét, ezért kiemelkedően fontos a Békés Megyei Kormányhivatallal kialakított partnerség.

– Hivatáskérdésekre készülünk, a helyben maradásra, a helyben boldogulásra. A Békés megyei településeket a helyi munkaerőpiaci és foglalkoztatói igényeknek megfelelően gyakorlatias képzésekkel segítjük.

Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyéspüspök elmondása szerint az egyház feladata a keresztény hit hiteles képviselete és erősítése. Az egyház kötelességének érzi, hogy a társadalmat az élet minden területén szolgálja.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyének közel száz helyen van köznevelési intézménye 11 ezer diákkal, továbbá gyermek és ifjúságvédelmi szakszolgálattal négyezer gyermekről gondoskodnak. A sportban is jelen vannak, de a felsőoktatás is a prioritások között szerepel.

Fokozza a szolgálat hatékonyságot, ha partnereik vannak, melyek közül a Békés Megyei Kormányhivatal az eddigi legnagyobb. A mai megállapodásnak az a célja, hogy a felsőoktatás területén hatékonyabban tudják szolgálni a Békés megyeieket, a helyi közösséget – összegzett a püspök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.