- hirdetés -

A békési települések közül Orosházán a második legalacsonyabb az álláskeresők aránya. Mint lapunk megtudta, városunkban több képzés indul a foglalkoztatás növeléséért.

A Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának, Munkaerőpiaci helyzetkép címmel megjelent kiadványa a térség október havi munkaerőpiaci helyzetéről ad áttekintést. E szerint Orosházán az egy évvel korábbi 1226 nyilvántartott álláskereső száma 1153 főre csökkent, ez 5,1%-os rátát jelent az aktív munkaképes népességhez viszonyítva. Az összesített adatokból kiderült, hogy az arány 2 százalékkal alacsonyabb a Békés megyei átlagnál, egyedül Szarvason jobb a helyzet (4,1%). A kiadványból az is kiolvasható, hogy legtöbben a 25 és 50 év közöttiek (539) és a legalacsonyabb iskolai végzettségűek (376) közül keresnek munkát.

Az elemzés a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál regisztrált személyekkel számol. Akik nincsenek beregisztrálva, nem részesülhetnek álláskeresői támogatásban, ingyenes képzésekben és egyéb anyagi juttatásokban.

Az utóbbi időben élénkült a munkaerőpiac, városunkban több álláshely jött létre, amelyek betöltéséhez betanított és szakképzett munkaerőre van szükség. Az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a közfoglalkoztatottak versenyszférában való átsegítésére ingyenes tanfolyamokat indítanak decemberben az orosházi munkáltatók igényeihez mérten, többek között szociális gondozókat, ipari gépészeket és hegesztőket is képeznek.

Minden korosztályra számítanak (Archív fotó: Rosta Tibor)

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Békés megyében még rendelkezésre áll humánerőforrás, amely a munkahelyi igényekkel összehangolva sokat lendíthet a megye gazdasági helyzetén. Éppen ezért és a kormányzati célokkal összhangban több száz millió forintot sikerült lehatárolni az Orosházi járás számára a munkaerőpiaci helyzet javítására – foglalja össze a térségfejlesztési törekvéseket Simonka György országgyűlési képviselő.

– Ez a forrás a képzések mellett a foglalkoztatásban való elhelyezést is támogatja, ami jó a munkavállalónak és a munkáltatónak egyaránt. A munkáltatói terhek kormányzati csökkentése, a kkv-nak juttatott munkahelyteremtő támogatások, valamint a Calendula Tervben megfogalmazott törekvések – miszerint minél több hozzáadott értékkel növeljük a helyben termelt alapanyagokat, hogy így a bevételek és azokkal arányosan a jövedelmek is nőhessenek – mind a térség gazdasági megerősödését célozzák – fogalmazott Dél-Békés képviselője.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.