- hirdetés -

Az orosházi Szikhát menhelyen jelenleg több, mint kétszáz kutya várja álomgazdiját. Ez idő alatt is szükségük van a gazdátlan ebeknek a szeretetre és élelemre, valamint az önkénteseknek olyan eszközökre, amelyek folyamatos pótlásra szorulnak.

A Dózsa György utca végétől egy kilométerre lévő tanyán működik az orosházi Szikhát kutyamenhely. Megközelíteni nem könnyű feladat, főleg sáros időben. Csütörtöki látogatásunkkor mi is megküzdöttünk a telephelyre jutással. Talán többen kimennének segíteni a menhelyre, ha az út végre járható lenne.

Több, mint 200 otthontalan kutya várja álomgazdiját (Fotó: Rosta Tibor)

Hangos csaholással üdvözöltek a gazdira váró kutyák, ők mindig örülnek a simogatásnak, jó szónak. Ebből egyre kevesebb jut nekik, pedig nem ők tehetnek a sorsukról. Az orosházi állatvédők igyekeznek a legjobb körülményeket megteremteni számukra, azonban munkájukhoz szükség van olyan eszközökre, amelyek folyamatos pótlásra szorulnak.
– Adományként jól jöhetnek a takarítószerek, seprűk, lapátok, rongyok, törölközők. A kutyáknak szükségük van szalmára, fekhelyre, valamint kutyaházra, mert idővel megrongálódnak. Azt se bánnánk, ha olyan személyek jelentkeznének, akik szabadidejükben tudnának segíteni a kutyaházak javításában, valamint a menhely körüli munkákban. Vannak olyan adományok, amiket sajnos nem tudunk felhasználni. A paplanokat és párnákat szétszedik a kutyák, a szőnyegek pedig feláznak. Élelem utánpótlásként a konzerv helyett inkább száraztápra lenne szükségünk, abból is a kölyökkutyáknak való junior tápra – tudtuk meg Pukánszki Tamástól, a menhely önkéntesétől.

A kutyaházak javításához több emberre lenne szükség (Fotó: Rosta Tibor)

Akinek van feleslegessé vált plüssfigurája, labdája, játéka, azzal is nagy örömet szerezhet a négylábúaknak. Várnának önkénteseket is, akik a gazdi megtalálásáig segítenek a kutyák szocializálásában, sétáltatják, simogatják őket, hiszen nekik is szükségük van a szeretetre. Munkanapokon 8-14 óra között, hétvégén pedig 8-12 óráig várják a segítő szándékú állatbarátokat a menhelyre.

Az állatvédők legfőbb célja szerető otthonhoz juttatni a négylábúakat, de rendezvényeiken a felelős állattartásra is felhívják a figyelmet. Az a tapasztalatuk, nem csökken a felelőtlen gazdák száma, több kutya kerül a menhelyre, mint amennyit örökbe fogadnak. Nem csak keverék, hanem olyan fajtatiszta ebek is vannak a menhelyen, akik szaporítójuk szerint nem eladhatóak. Miközben önzetlen szeretetük megfizethetetlen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.