- hirdetés -

Egy évtizede már annak, hogy Parászka Tibor lett a Linamar Hungary Zrt. humánpolitikai igazgatója. Úgy véli, az emberek iránti érdeklődése vezette erre a pályára. Örök maximalizmusa miatt, munkáját teljes odaadással végzi. Gyula mellett, mára Orosháza is az otthonává vált.

Középiskolás évei alatt a műszaki irány volt számára vonzó, majd főiskolai évei alatt a humánerőforrás keltette fel az érdeklődését. Ahogy fogalmaz, mindig is érdekelték az emberek. A későbbiekben a karrierépítés reményében elhagyta Békés megyét. A Tescónál kezdett dolgozni. Több áruháznyitásban is részt vett országszerte, többek között Komlón, Pécsett és még megannyi településen. Így került Orosházára is, ahol a Linamaros éveket megelőzve, a Vásárhelyi úti hipermarket HR-vezetőjeként dolgozott, majd 2007-ben jött a változás.

Az emberek iránti érdeklődése vezette erre a pályára (Fotó Kecskeméti Krisztina)

-Egy HR-klubban találkoztam a Linamar akkori humánpolitikai vezetőjével. Volt egy-két szakmai beszélgetésünk, majd egyszer felhívott. Azt mondta nekem, hogy távozik a Linamartól és megkérdezte, lenne-e kedvem megpályázni a megüresedő HR-vezetői állást. Természetesen igent mondtam, mert nagyon izgalmasnak találtam. Végül elnyertem az állást, és már tíz éve a Linamar berkeiben dolgozom vezetőként- emlékezett vissza Parászka Tibor.

Érdekelnek az emberek

Az emberek iránt tanúsított érdeklődése vezette erre a pályára. Úgy véli, maga a HR nagyon sokat tud hozzáadni az emberek fejlődéséhez.

-Még középiskolásként a műszaki irány érdekelt leginkább. Ezt még mai napig hasznosítom a munkaterületemen. A főiskolás éveim alatt viszont a humánerőforrás felé indultam el, ennek egyik oka, hogy érdekelnek az emberek. Úgy gondolom, a HR nagyban tud javítani az emberek fejlődésén, és az életkörülményeiken is. Azt szoktam mondani, hogy minden vezető úgy gondoljon magára, ahány embert irányít, annyi családnak határozza meg, hogy milyen is lesz az adott napja. Az, aki itt dolgozik, olyan kedvvel fog hazamenni, amilyet munkahelyén kapott. Ez nagyon fontos – mondta.

Mikor a Linamarhoz került, elsődleges célként tekintett arra, hogy az ott dolgozók fejlődésén, előrejutásán javítsanak. Ahogy fogalmaz, ez teljes mértékben sikerült, hiszen november 2-án vehették át  a Felelős Foglalkoztató oklevelet, valamint képzési különdíjat az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében kiírt, az Év Felelős Foglalkoztatója pályázatán.

-Ha visszatekintek a tíz évvel ezelőtti felállásra, akkor elmondhatom, hogy volt 17 szakmunkás tanulónk, ma pedig 160 szakmunkás tanulónk van, és két tanműhelyben végezzük a gyakorlati felkészítéseket. Részt veszünk a duális felsőfokú képzésben is, ezáltal 30 mérnökgyakornokunk van, illetve nagy hangsúlyt fektetünk a saját dolgozók további képzéseire is. Sokan szereztek már első szakmát nálunk, illetve kiegészítéseket a már meglévő képzettségükhöz, melyek jelentősen megnövelték a karrierlehetőségeket- mondta büszkén.

Csapatban az erő

Parászka Tibor úgyvéli, egy HR-es csak csapatmunkával képes kiemelkedően dolgozni.

-A HR mindenkinek a feladata. Csapat nélkül nem működik az egész. Nem csak a HR-es feladata, hanem minden közvetett munkatárs feladata is, hogy hatékonyan működjön minden. Vezetőként azt mondhatom, hogy leginkább irányokat tudok meghatározni, hogy merre is haladjunk. A kivitelezés csapat nélkül nem tud létre jönni – ecsetelte.

Egy igazi HR-es csak csapatban tud kiteljesedni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Célként tekint arra, hogy a Linamart egy olyan foglalkoztatóvá tegyék, akit szívesen választanak a dolgozók, jó hírét viszik, valamint a munkavállalók körében egy vágyott munkáltató legyen.

Futóverseny a legkisebbekért

Szeptember 30-a egy nagyon fontos dátum volt a Linamar, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány és Orosháza életében egyaránt. Az akkor befolyt összeget mentőautó vásárlásra fordította az alapítvány. Több, mint háromszáz ember, kicsik és nagyok futottak a jó cél érdekében.

-Egy felkérést kaptunk a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványtól, melyet nem utasíthattunk vissza. Felkértek, hogy segítsünk és támogassuk őket, mint nagy cég. Ez nagyon fontos volt, hiszen tudtuk azt, hogy Békés megyében koraszülöttekre specializálódott mentőautó nincs, pontosabban akkor még nem volt.  Elkezdtük gondolkodni azon, hogy hogyan is tudnánk egy ilyen cél mellé állni. De kiderült az is, hogy ezt a mentőautót nem csak megvásárolni kell, hanem bizony vannak fenntartási költségei is. Mi tudtunk volna és tudunk is segíteni egy-egy adománnyal, viszont az nem egy hosszútávon fenntartható modell.  Sokan futunk itt a cégnél, és tudtuk, hogy Békés megyében egy igazán jó félmaratonra nem igazán van lehetőség, így jött a futóverseny megszervezésének ötlete. Abból a szempontból is jó a kezdeményezés, hogy bevonhatjuk a helyi közösségeket, és létrehozhatunk egy fenntartható folyamatot is. Ezt a futóversenyt minden évben megismételjük és minden év befolyt összegét az alapítvány részére ajánljuk fel -mondta az igazgató.

Az elmúlt évek alatt Orosháza a második otthonává vált (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Orosháza a második otthon

Parászka Tibor gyulai származású, de hosszú évek Orosházán tölti élete nagy részét. Számára Orosháza olyan, mint Gyula. Egy szép, kellemes kisváros.

-Gyulán van a családom és a barátaim is ott élnek, ezért nem költözöm Orosházára. Úgy gondolom az igazán szoros kapcsolatok nagyon fontosak az ember életében. Ennek ellenére úgy gondolom, Orosháza egy igen bájos, szép kisváros. Sokban emlékeztet Gyulára, bár Orosháza sokkal iparosodottabb, köszönhető ez múltjának. Úgy vélem, aki itt keres munkát és itt megtalálja számításait, egy nagyon élhető, nagyon szerethető településen lakhat. A helyiek kedvesek, a légkör jó – elmélkedett Parászka Tibor.

Hozzátette, szeret orosháziak között lenni és szeret orosháziakkal együtt dolgozni. Lassan-lassan Orosháza egy második otthonná, a Linamar pedig egy második családdá vált számára.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.