- hirdetés -

A tótkomlósi Természet Házában együttes ülést tartott november 29-én a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása és az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása. A Calendula tervről tanácskoztak a kistérségi társulások tagjai és a meghívott résztvevők.

A napirendek előtt dr. Takács Árpád kormánymegbízott a Békés Megyei Kormányhivatal 2017-ben elért eredményeiről beszélt. A kormányhivatali ügyintézésre három fő célt határoztak meg: nyitott, befogadó hatóság legyen, gyorsan reagáljon a változásokra és az államigazgatási rendtartás egyszerű, világos eljárást tegyen lehetővé ügyfélbarát módon.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke a Területi és Településfejlesztési Operatív Program forrásairól kifejtette: országos szinten kiemelkedő, összesen 58 milliárd forintot biztosítanak Békés megye részére, ezt gazdaságfejlesztésre és a munkaerőpiaci helyzet javítására lehet fordítani. Az Orosházi járásnak négy milliárd forint lehatárolását tudták elérni a térségi összefogással, amit a magas iparosodottság miatt hatékonyabban tudnak hasznosítani. Így minden egyes befektetett forinttal növelni tudják a hozzáadott értéket – hangsúlyozta az elnök.

Dr. Takács Árpád az ügyfélbarát szemléletmód fontosságát hangsúlyozta (Fotó: Rajki Judit)

Orosházán 2013 óta működik az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában alapellátású orvosi ügyelet, amelynek szervezője dr. Dankó Alpár – magyarázta Fejes Róbertné, a kistérségi társulás elnöke. A mai megállapodás alapján a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása és az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása kölcsönösen segítik egymást: ha a térség valamely településén humánerőforrás- vagy eszközhiány lép fel az orvosi ügyeletben, akkor – szükség esetén – át tudják vezényelni őket egymás településeire. Az első lépés egy közös diszpécserközpont kiépítése lesz – tette hozzá Fejes Róbertné. 

A jelenlévők tájékoztatást kaptak a Helyi Fejlesztési Stratégia megvalósításának érdekében kiírt LEADER pályázatokról, amiről már korábban itt beszámoltunk, és a Calendula Kártya koncepciójáról, amiről itt olvashatnak az érdeklődők.

A kistérségi társulások célja a térségek felzárkóztatása – mondta Varga Gusztáv, a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulásának elnöke. A települések érdekeit szem előtt tartva az elnyert pályázati forrásokból  infrastrukturális beruházásokat hajtanak végre. Az elnök szerint a Calendula tervben foglalt elképzelések alkalmasak az elvándorlás mérséklésére.

Varga Gusztáv és Fejes Róbertné az orvosi ügyeletben való együttműködésről írt alá megállapodást (Fotó: Rajki Judit)

Simonka György országgyűlési képviselő összegző beszédében a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Önkormányzat munkáját méltatta. 

–Példaértékű az az összefogás, ami körzetünk két kistérségét jellemzi. Ez az együtt gondolkodás és közös munka biztos alapot nyújt Dél-Békés fejlesztéséhez. Hatalmas munkával, óriási támadások kereszttüzében elértük azt, ami még soha senkinek nem sikerült: több tízmilliárd forint érkezik körzetünk építésére, szépítésére. A mintegy 200 szakember munkája által kidolgozott komplex térségfejlesztési koncepció, a Calendula Terv meghozza az évtizedek óta várt áttörést Dél-Békésnek. Nekünk, minden vezetőnek az a feladatunk és felelősségünk, hogy olyan Békés megyét, olyan Dél-Békést tudjunk teremteni, amely biztos jövőt nyújt az itt élőknek – mondta az országgyűlési képviselő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.