- hirdetés -

A nyáron kétszer érte el Orosházát a rendkívüli időjárás. Remélhetőleg a tél békésebben telik majd el, de nem árt felkészülni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság néhány jó tanáccsal szolgál egy rendkívüli téli időjárás esetére.

Télen az időjárás sokszor szeszélyes, előfordul, hogy enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, miközben a talaj-közeli levegő fagypont alatt marad. Egy kis esővel ez könnyen jégpáncélt idézhet elő az utakon. A hófúvások, hótorlaszok, sínek felfagyása, a jégréteg kialakulása fennakadásokat eredményezhet a közlekedésben. Ennek nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszer- és egészségügyi ellátás, a betegszállítás és a gyógyszerek beszerzése. A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon, a hó fogságában rekedt az utasok testhőmérséklete erősen lehűlhet.
Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra szeretnénk eljutni.

Óvatosabban és lassabban közlekedjünk! (Fotó:Rosta Tibor)

Csak abban az esetben induljunk el tehát, ha meggyőződtünk arról, hogy úti célunkat biztonsággal elérjük, és a visszautazás feltételei is biztosítottak. Ha gépkocsival feltétlenül szükséges elindulnunk, győződjünk meg róla, hogy a jármű megfelelő műszaki állapotban legyen, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel. Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni. Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennünk, öltözzünk rétegesen, felsőruházatunk lehetőleg legyen vízhatlan. Fogyasszunk meleg kávét vagy teát.

A problémák elkerülése érdekében folyamatosan figyeljük a híradásokat. Otthonunkban mindig legyen hólapát, só, homok, elemes rádió és zseblámpa. A mobiltelefonunkat feltöltött állapotban tartsuk. Tartalékoljunk vizet, nem romlandó élelmiszereket és szükséges gyógyszereket. Halmozzunk fel tüzelőanyagot, és készítsünk elő meleg ruhákat. Víztelenítsük a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.

Ha otthonunkban átmeneti áram- vagy energia kimaradást észlelünk, a hagyományos tüzelőberendezésre való áttéréskor különös figyelmet fektessünk a tűzmegelőzésre és a füstelvezetésre. Azokat a PB gázzal működő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, soha ne üzemeltessük folyamatosan zárt térben. A helyiséget egy-másfél óránként szellőztessük.

A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyjuk nyitva a főző- és a fűtőkészülék kapcsolóját. Gondoskodjunk világítóeszközökről, mindig legyen a lakásban működő elemlámpa!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.