- hirdetés -

Karácsony közeledtével minden kisgyermek kíváncsi, vajon mit rejtenek a díszes csomagolásba burkolt dobozok. Az SOS Gyermekfaluban is igyekeznek a gyermekeknek meghitté varázsolni az ünnepeket.

Közeleg az advent, lassan-lassan itt a karácsony is. Sokan már ünnepi lázban égnek. Ajándékot vásárolnak, ötletelnek a vacsorán, melyet a Szentestén fogyaszthatnak el családjukkal. De mi a helyzet azokkal, akiknek más sors jutott?

Farkas Attila az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa orosházi területének igazgatója elmondta, fontosnak tartja, hogy az ünnepeket pont úgy éljék meg a gyerekek, mint egy igazi családban.

Fontos, hogy a gyermekek családban érezzék magukat (Archív fotó)

– Így bár egy közösséget alkotunk, a várva várt Karácsony családi körben zajlik. A közös programok inkább arról szólnak, hogy tehermentesítsük az anyákat, ahol 5-6 gyerek él, illetve hogy tartalmas élményeket adjunk a gyerekeknek. Az adventi készülődés a családokkal közösen zajlik kézműves foglalkozásokkal, ajándék készítéssel. Ezen kívül részt veszünk a december 1-jei Mikulásfutáson, majd december 6-án a Mikulás körbelátogat a családoknál és ajándékot visz a gyerekeknek – részletezte az igazgató.

Kiemelte, december 15-én karácsonyi hangolódó ünnepséget tart az alapítvány és közösen kiértékelik az eltelt évet, majd a két ünnep között kirándulást is szerveznek Szegedre. A kisebbeknek játszóház, a nagyobbaknak pedig korcsolyázás a program, amit közös ebéd követ, és közös mozizás zár.

Adományokkal is segíthetünk

Farkas Attila elmondta, vannak helyzetek, amikor örülnek a tárgyi adományoknak, hiszen az élet náluk is zajlik.
– Előfordul, hogy elromlik egy mosógép, hűtő vagy valamilyen fontos és nélkülözhetetlen háztartási eszköz. Most épp hűtőszekrényre lenne szükség egy nagyobb családban. De egy jó minőségű tartalék-porszívónak, és egy működőképes asztali számítógépnek is nagyon örülnénk. A tárgyi adományokat közvetlenül az orosházi gyermekfaluban fogadjuk, kollégáinkkal való előzetes egyeztetés után. A legnagyobb segítséget mégis a rendszeres, pénzbeli támogatás jelenti számunkra. Nevelőszülőink a nap 24 órájában, az év 365 napjában, éveken keresztül a gyerekek mellett állnak. A velük foglalkozó pszichológusoknak, fejlesztőpedagógusoknak is rengeteg idő és ráfordítás, hogy a hozzánk traumákkal érkező gyerekeket felkészítsék a kiegyensúlyozott életre. Az ő munkájuknak köszönhetően a gyerekek behozhatják lemaradásaikat, feldolgozhatják nehéz múltjukat. Ez azonban nem egyik pillanatról a másikra történik, sokszor évek kemény munkája van benne mindenki részéről – hangsúlyozta Farkas Attila.

Az SOS Gyermekfalu számára fontos, hogy építő tagjai lehessenek Orosháza közösségének, ezért az idén záruló Családmegerősítő programjuk mellett is keresik annak lehetőségét, hogy pozitív módon kivegyék részüket a város életéből.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.