- hirdetés -

Magyarországon a daganatos megbetegedések a szív és érrendszeri megbetegedést követően a második leggyakoribb halálok. A rendszer szűrésvizsgálattal megelőzhető a tragédia.

Az időben felfedezett mellrák 80 százaléka gyógyítható, ezért is fontos a rendszeres szűrővizsgálat.  Emlőszűrésre kétévente a 45-65 éves korcsoportba tartozó hölgyek, méhnyak szűrésre háromévente a 25-65 éves korcsoportba tartozó hölgyek kapnak névre szóló meghívást. A meghívólevélben pontosan megírják, hogy hová és mikor várják a szűrendő hölgyet, ha az időpont nem felel meg, akkor lehetősége van az időpont módosítására a megadott telefonszámon.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Fontos a szűrés! (Fotó: Rajki Judit)

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, ritkán előfordul férfiaknál is. Magyarországon évente mintegy 7500 új megbetegedés fordul elő, és mintegy 2800 nő veszti életét évente a betegség következtében.

A terápia eredménye annál hatékonyabb minél korábbi stádiumban fedezik fel a betegséget. Ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlőben csomót tapint. A csomók fájdalommentesek, ezért sokan csak évekkel később mennek el orvoshoz. Ebben az esetben a baj súlyosabb is lehet, mint gondolnánk.

Ugyancsak jelentős esetszámmal, évi 1000 új esettel fordul elő méhnyak rák Magyarországon, a megbetegedés miatti halálozás pedig évente meghaladja a 400 főt. Hazánkban a méhnyak szűrése megoldott, de sajnos a nők tekintélyes hányada nem él e lehetőséggel, részben ezért nem ismerik fel korai stádiumban a betegséget.

Az elkövetkező hónapban az orosházi 45-65 év közötti hölgyek is megkapják meghívólevelüket az emlőszűrésre. Fontos, hogy minél többen megjelenjenek a szűrésen, ezzel megelőzve az esetleges daganatos megbetegedést.

Tegyen mindenki az egészségéért! Önmagáért és családjáért!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.