- hirdetés -

A hosszan tartó szép őszi időnek is köszönhetően Orosháza térségében végeztek a gazdák az őszi búza és az őszi árpa vetésével és a szántás is szinte mindenütt befejeződött.

A határban zajló, illetve már befejezett munkákról, valamint a gazdák által igényelt támogatások kifizetéséről Horváth Józsefet, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökét kérdeztük.

 – Az elmúlt időszakban a betakarítások a környéken mindenütt befejeződtek. Csak elvétve lehet itt-ott felszántatlan területet látni. Az egyik legfontosabb őszi munka, a kenyérgabona és az árpa vetését is elvégezték a gazdák. A nyári csapadékszegény időszak következtében a talaj mélyebb rétegeinek nedvességtartalma még mindig messze van az ideálistól. A novemberben érkezett jelentősebb csapadék csak részben tudta enyhíteni ezt a problémát – adott rövid helyzetjelentést Horváth József.

Elvetették az őszi gabonákat  (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A tél beköszöntével a géppark javítása felújítása, karbantartása következik, illetve ez az ideje az integrációban termesztett növényekkel kapcsolatos adminisztráció elkészítésének és tavaszra szükséges alap műtrágyák beszerzésének is. Mostanság sok gazdálkodó várja a különböző címeken igényelt támogatás megérkeztét.

 – A támogatások kifizetése október tizenhatodikával megindult. Az igényelt támogatások teljes összegének mintegy hetven százalékát fogják kiutalni. November harmincadikáig, országos szinten megközelítőleg háromszáz milliárd forint támogatás fog a gazdákhoz megérkezni. A problémás támogatási kérelmek felülvizsgálata folyamatban van. Az ellenőrzési folyamat ezeknél is hamarosan lezárul és a támogatást szintén kiutalják – tájékoztatott a gazdaköri elnök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.