- hirdetés -

Az egyik kicsi gyerekkorától autószerelő akart lenni, a másik öt perc alatt döntött a szakma mellett. Most mégis mindkettejüknek szívügye a közös műhely, ahogyan azon sem gondolkoztak egyetlen percig sem, jelentkezzenek-e az iparkamara mesterképzésére. Bemutatjuk Kulima Józsefet és Nagy Györgyöt.

Jogosítványom nem volt, mikor autóm már igen – kezdi az elején Kulima József, akiben egy pillanatig sem merült fel, hogy bármi mást válasszon. Karosszérialakatos édesapja mellett sok időt töltött a műhelyben és már tizenévesen szerelgetett. Az ipari iskola elvégzése után a Volánhoz került gyakorlatra, majd az Oros-Gumi Kft. következett, ahol tíz évet töltött.

Ezt a Kárai Trans Kft. követte és meg is érkeztünk a jelenbe, egészen pontosan abba a saját műhelybe, amelyet a közelmúltban nyitottak.
– Véletlenszerűen alakult, hogy most itt vagyunk. A szomszédba jöttem fékcsövet javíttatni és megtudtam, hogy kiadó ez a műhely, bár akkor még szinte egy romhalmaz volt, rendbe kellett hozni – idézi fel az önállósodás felé tett első lépéseket. – Szerencsénk volt, mert közben más lett a telek és az új tulajdonos szívesen fektetett pénzt az épületek renoválásába – mesél a nyitás előtti időszakról.

Kulima József gyermekkori álmát váltotta valóra, amikor autószerelő lett (Fotó: Rajki Judit)

Ennek két éve és talán a korábbi másfél évtizednek köszönhetően hamar megtelt az udvar autókkal, majd az utca is. A munka javát ketten végzik a társtulajdonos Nagy Györggyel, akinek tizennégy évesen még fogalma sem volt arról, mi lesz, ha nagy lesz.
– Öt perc alatt dőlt el. Nyolcadikos voltam és nyolc éve ültem közös padban egy osztálytársammal, akinek az apukája autószerelőként dolgozott. Mikor odatették elénk a pályaválasztási ívet, számára természetes volt, hogy ő is azt választja és hívott magával, én pedig igent mondtam – beszél mosolyogva „megfontolt” döntéséről.

Egyetlen percre sem bánta meg, mint mondja, az élete az autó. Szakmai pályafutása Csorváson, egy autóbontóban indult.
– Szinte minden szerelőpalántának ajánlom, hogy hasonló helyen kezdjen, mert remekül megtanulhatja a különböző típusú járművek felépítését, ráadásul akkora tétje sincsen a szétszedésnek, mint egy műhelyben – tanácsolja a következő generációnak.

Nagy György a műhely jövője és saját fejlődése érdekében végezte el az iparkamara mesterképzését (Fotó: Rajki Judit)

Abban mindketten egyetértenek, hogy a jövő az elektromos autóké. Ezért is vágtak bele a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesterképzésébe.
– Amellett, hogy rengeteg hasznos újdonságot tanultunk, mondhatni, fizikai kísérleteket végeztünk, a mestervizsga lehetővé teszi, hogy tanulókat fogadjunk – emeli ki József az egyik előnyét. – De az is hajtott mindkettőnket, hogy megmutassuk magunknak, képesek vagyunk rá – egészíti ki György.

Terveik is egybecsengenek: a műhely állandó fejlesztésében látják a megmaradást. Épül a harmadik szerelőállás, bővítik a gépparkot és az eszközkészletet, jövő januártól pedig várják azt az egy, esetleg két szorgalmas tanulót, akik az iskola elvégzése után náluk képzelik el a folytatást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.