- hirdetés -

Gazdag Krisztina és Németh Ferenc első kiállítása nyílt meg a Városházi Galériában november 23-án. Az absztrakt olajfestmények főként vászonra, és farostlemezre készültek, de része a tárlatnak egy feszített zsákvászonra készült alkotás is.

A művészek részt vettek már csoportos kiállításon, de ilyen formában első tárlatukat nyithatták meg csütörtökön. Mindketten az absztrakt különleges fantáziavilágában élik ki tehetségüket. Alkotásaik élénk színei vonzzák a tekintetet, érdekes alakzataik pedig fenntartják a figyelmet, elgondolkodtatva, mit ábrázolhat a kép.

Hasonló stílusban, mégis látható különbséggel festik meg belső érzelmeiket, gondolataikat. A képek elkészítésének folyamata is másképp zajlik náluk.
– A festészetben leltem rá a teljességre, ami folyamatos fejlődésre tanít. A képeim lelki indíttatásból készülnek, a címeket is valamilyen élmény hatására választom. A festés számomra terápia is egyben. Kevés vázlatot használok, általában festés közben jönnek az újabb ötletek – mondta el Krisztina.

– Próbálok olyan dolgokat megfesteni, ami nem szokványos, és elgondolkodtatja az embereket. A belső világomat viszem fel a vászonra, aminek elég nehéz címet adni. Szeretném, ha tükrözné, mit is ábrázol valójában, ami nem könnyű feladat. Előre tudom mit, és milyen színvilágú képet szeretnék festeni. A vázlat elkészítése után nem nagyon változtatok már rajta – fogalmazott Ferenc.

Az alkotópáros első önálló kiállítását nyitotta meg (Fotó: Rosta Tibor)

Krisztina festményein érzékelhetőek a finoman kidolgozott, de erős kontrasztok a színek között. Ferenc inkább a figurális megjelenítésben mutatja meg, mi is rejtőzik belső énjében. Több, mint két éve foglalkoznak komolyabban a festészettel. Orosházi amatőr festőknek vallják magukat.

A megnyitón az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület alelnökének köszöntője után Kohut Béla képzőművész méltatta az alkotókat.
– Mindketten elvont formavilágot alkalmaznak érzelmeik, gondolataik megmutatására. A munkákon erőteljesen érvényesül a hullámzás. Érezhető egyfajta kiáradás, a korlátok közé nem szorítható belső lelki áramlás, amely a szellemi világra, és annak kivetülése a természetre is jellemző. Krisztina munkáiban megtalálható a harmóniára való törekvés, a kölcsönhatások kiegyenlítődése, ami eredhet nőiségéből. Ferenc munkáin is fellelhető egyfajta áramlás, amelyeket különböző formákkal illusztrál – emelte ki.

Az absztrakt olajfestményeket december 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Városházi Galériában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.