- hirdetés -

A Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló LEADER pályázat olyan őstermelőknek, vállalkozásoknak, civil szervezetnek, önkormányzatoknak és turisztikai egységeknek nyújt akár három millió forintos anyagi támogatást, akik Orosháza külterületén terveznek fejlesztést – erről tartottak fórumot a városházán november 20-án.

A Helyi Fejlesztési Stratégiai Pályázat célja, hogy az Orosháza külterületén, továbbá az Orosházi járás további településein (például: Békéssámson, Kardoskút, Nagyszénás) működő gazdasági és közösségi szervezetek olyan beruházásokat valósítsanak meg, amelyekkel a saját- és a térség termelékenységét gyarapítsák – fejtette ki Szél Adrián, a Kertészek Földje Akciócsoport vezetője.

Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője rámutatott, hogy az új vidékfejlesztési pályázatokkal elsősorban azoknak a gazdáknak, vállalkozásoknak és civil szervezeteknek kedveznek, akik helyben szeretnének eredményeket elérni. Fontos cél a helyi vállalkozói szféra versenyképességének javítása, ehhez pedig minden lehetőséget meg kell ragadni – fogalmazott a térség képviselője.

Százmilliós nagyságrendű vidékfejlesztési pályázattal erősítenék a helyi szereplőket (Fotó: Rajki Judit)

A pályázati felhívásból kiderül, hogy a 263 millió forintos összegből 397 pályázó számíthat támogatásra az Orosházi Járásban, amelyeket hat beavatkozási területen lehet igényelni; kertészeti és állattartó őstermelő, feldolgozóipari vállalkozás, mikrovállalkozás, kisléptékű turisztikai fejlesztések, civil szervezetek, és példamutató társadalmi tevékenységeket folytató szervezetek. A támogatás elődlegesen eszközvásárlásra, másodsorban építési beruházásokra fordítható. A vállalkozóknak szóló pályázati kiírások már október 31-én megjelentek, míg a civil szervezetek számára november 30-tól válnak elérhetővé.

Fontos kiemelni, hogy a pályázatokat – 2018. január 16-tól – elektronikusan lehet benyújtani az Államkincstár honlapján, amelyhez nélkülözhetetlen az ügyfélkapu megléte. A mellékletekben csatolni kell továbbá az eszközbeszerzésre vonatkozó három árajánlatot. Külön kitétel, hogy az őstermelőknek 40 napig foglalkoztatnia kell alkalmi munkavállalót, míg a civil szervezeteknek önkénteseket, 20 napon keresztül.

A pályázati felhívások a www.kerteszekfoldje.hu honlapon megtalálhatóak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.