- hirdetés -

Megérezheti a pénztárcája azoknak, akik elfelejtik felkészíteni a vízmérőiket, vezetékhálózatokat a télre. Még a fagyok beköszönte előtt érdemes ellenőrizni a családi házakban, nyaralókban lévő szerkezeteket, a hidegnek kitett vezetékszakaszokat.

A téli időszak sorozatosan visszatérő problémája a vízmérők, belső vezetékhálózatok elfagyása. Egy öt milliméteres résen naponta 32 köbméter, havonta 1000 köbméter víz is elfolyhat. A károk elkerülése érdekében gondoskodni kell a falakon kívüli, illetve a fagyhatárnál magasabban fektetett és nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok víztelenítéséről.

Ennek érdekében rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyelni arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, amelyet érdemes hőszigeteléssel ellátni – hívja fel a figyelmet Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. PR irodavezetője.

Súlyos összegekbe kerülhet, ha nem figyelünk a vízóránkra (Fotó: Rajki Judit)

– Erre a legjobb módszer, ha egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzítünk. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, így a talajból felfelé áramló kevés hőt ott tartja – tanácsolta a PR-vezető.

Ha tartósan nincs az ingatlanon vízfelhasználás – mint üdülők, hétvégi házak, garázsok, zártkertek, lakatlan ingatlanok – vagy a vízmérő nem aknában, hanem fűtetlen helyiségben van, a fagyást csak úgy akadályozhatjuk meg teljes biztonsággal, ha az ingatlan belső vízhálózatának víztelenítését szakemberrel elvégeztetjük.

Egyre tudatosabbak az orosháziak

Az előző tél kiemelkedően hideg volt. Különösen január első napjaiban beköszöntő hóesés, orkán erejű szél és a rendkívüli hideg komoly károkat okozott a közművekben.
– Ebben az időszakban társaságunkhoz Orosházáról és környékéről 398 elfagyással kapcsolatos hibabejelentés érkezett. Január közepén enyhült az időjárás, nappal már nulla fok fölé emelkedett a hőmérséklet, ezért a korábban elfagyott, de nem észlelt hibák ekkor jelentek meg a felhasználóknál. Jellemző adat, hogy a kiolvadás első napján Orosháza és környékéről 40 hibabejelentés érkezett munkatársainkhoz – tájékoztatott Diós Zsolt, majd hozzátette, a városban komoly káreseményhez nem kellett kimenniük az Alföldvíz Zrt. munkatársainak.

Ez köszönhető annak, hogy a helyiek egyre tudatosabbak és odafigyelnek az ingatlanjukon található vízmérőkre. Azonban egy az idei év januárjához hasonló orkán erejű széllel párosuló rendkívüli hideg időszak a szokottnál nagyobb odafigyelést igényel valamennyi fogyasztótól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.