- hirdetés -

Felújítanak, átalakítanak, korszerűsítenek ezekben a hetekben Nagyszénáson. A településfejlesztési beruházások egy része saját forrásból valósul meg, a legjelentősebbet, az iskola energetikai modernizációját pedig pályázatból finanszírozza a község.

A megközelítőleg negyven éve épült általános iskola épületének felújítása hosszú ideje esedékes. A megfelelő pályázati lehetőségre évek óta várt az önkormányzat.
– Nagyságrendileg 223 millió forintról van szó, amelyet teljes egészében egy nyertes TOP pályázat biztosít. A munkálatok folyamatosak, most a tetőszigetelést végzi az egyik, a kazáncserét a másik kivitelező – tájékoztat Nyemcsok János polgármester.

Mindkettő elavult az évtizedek alatt és bár az intézmény fűtését geotermikus energiával oldják meg, a biztonság kedvéért új gázkazánt is kap az épület. Emellett külső hőszigetelés, valamint nyílászáró csere is megvalósul az elnyert összegből.

Mindezeken túl az önkormányzat saját forrásból is fejleszt.
– Régóta ígérgetjük a lakosoknak, hogy a település költségvetéséből igyekszünk biztosítani forrásokat bizonyos feladatokra. Az idei esztendő az első, amikor ezt meg tudjuk tenni – emelte ki a település vezetője.

Az immár fedett és térkővel burkolt piac (Fotó: Rosta Tibor)

Négy rövidebb és egy megközelítőleg 500 méteres utcaszakasz útburkolatára húztak új kopóréteget, illetve a Nyemcsok János szerint hosszú ideje és jogosan elvárt piacfelújítás szintén megtörtént.
– Tető alá került az eladótér és térkővel is kirakjuk a területet, így egy komfortosabb, szebb árusító hely jön létre. Bízunk benne, hogy ez a forgalmat is pozitív irányba befolyásolja majd – fogalmazott hozzátéve, hogy ugyancsak önerőből több utcában új járda készült, az anyagot a község, a munkaerőt önkéntes alapon a lakosság biztosította.

A beruházásokhoz szükséges mintegy 20 millió forintot javarészt a geotermikus energia hasznosítása révén spórolta meg a község. Évek óta a település alatt lévő, megközelítőleg 90 Celsius-fokos vízzel fűtik az intézményeket. Emellett gazdálkodó önkormányzatként – nem csak a Start munkaprogramban – művelik a falu közel 50 hektár saját földterületét. Az ebből származó bevétel szintén a megtakarításokat gyarapítja.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.