- hirdetés -

Szórakoztató formában hívta fel az idősebb korosztály figyelmét a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. A szerdai Toleranciát az éveknek című előadáson rengeteg hasznos információt kaphattak a biztonságos közlekedésről.

Interaktív előadásokon beszéltek az időseknek november 15-én a közlekedés szabályairól és balesetveszélyes helyzeteiről. A megyei kormányhivatal közlekedési osztályának vezetője, Benkő Mihály sok hasznos tanáccsal látta el a művelődési központban jelenlévőket. Előadásán többek között szó volt az elektromos kerékpár biztonságos használatáról, illetve az orvosi vizsgálat fontosságáról is.
– Minden járművezetőnek kötelessége orvosi vizsgálatra jelentkezni, – a jogosítvány érvényességi ideje alatt is – ha egészségi állapota maradandóan romlik. Ez a saját felelősségünk – emelte ki előadásában az osztályvezető.

A mintegy harminc érdeklődőnek a helyi mentőállomás egyik munkatársa az időskorban leggyakrabban előforduló sérülésekről beszélt.

Benkő Mihály hasznos tanácsokkal látta el az időseket (Fotó: Rajki Judit)

A program végén a jelenlévők kipróbálhatták a részeg szemüveget, míg a hallottakról vicces kvíz formájában adhattak számot. Nem távoztak üres kézzel, hiszen több, a biztonságot elősegítő eszközt – láthatósági mellényt, biciklilámpákat – kaptak ajándékba.
– Nagyon érdekes és lényegre törő másfél óra volt. Az elhangzottak nem voltak új információk, azonban fontos, hogy felelevenítsük őket – fogalmazott az egyik résztvevő Szilasi-Horváth Tiborné.

A balesetmegelőzés az embereken múlik

Idén októberig összesen 475 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt Békés megyében, melyekben 132 esetben volt érintett 65 év feletti személy, míg 79-szer ez a korosztály okozta a balesetet – ismertette a megyei adatokat az OrosCafénak Pardi Ildikó, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára, a Toleranciát az éveknek előadássorozat ötletgazdája.

– A balesetek 99 százaléka emberi hibára – tudatos szabályszegésre vagy pillanatnyi figyelmetlenségre – vezethető vissza. Az idősebb korosztálynál a balesetek legfőbb okai, hogy nem adják meg az elsőbbséget, szabálytalanul kanyarodnak vagy helytelenül választják meg a sebességet – mondta a bizottság titkára, aki hozzátette, hogy a balesetmegelőzés legfontosabb tényezői maguk az emberek. Leginkább rajtunk múlik, hogy megelőzzük és elkerüljük a baleseteket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.