- hirdetés -

Orosháza készen áll a hajléktalanok téli elhelyezésére. Az önkormányzat segíti a helyi hajléktalanszálló fenntartását, ahol teljes kihasználtságra számítanak a tél folyamán. Városunkban nem csak az intézményen belül, az utcákon is segítik a rászorulókat.

November elsején indult el az úgynevezett krízisidőszak, amely a tél beköszöntét jelzi. Az év ezen szakasza kritikus az utcán élők számára, hiszen a hőmérséklet gyakran fagypont alá csökken, ezért létkérdés, hogy ne közterületen töltsék az éjszakát, biztosítva legyen ellátásuk.

Orosházán a rászorulók számára 22 éve nyújt segítséget az Egységes Szociális Központ hajléktalanszállója. Orovecz Sándor telephelyvezető megkeresésünkre elmondta, hogy a november és március közötti krízisidőszakban feszes menetrenddel dolgoznak.
– Összesen 26 éjjeli, 14 átmeneti és 36 fő nappali ellátására van lehetőség, a téli időszakban általában 100%-os kapacitáson működik a szálló – adta meg a számadatokat.

A fagy elől menedéket keresőknek ellátást biztosítanak, különös tekintettel az alapvető szolgáltatásokra, étkezésre és mosakodásra. Emellett a hajléktalanszálló munkatársai télen rendszeresen járják a várost, és a beszélgetések mellett meleg takaróval, forró teával támogatják a rászorulókat. Az utcai szolgáltatás keretében felkeresik a búvóhelyeket és meghívják a hajléktalanokat az intézménybe.

Valakinek nem marad más választása, csak a hajléktalanszálló (archív fotó: Rajki Judit)

Az orosházi önkormányzat folyamatosan támogatja a hajléktalanszálló fenntartását – tudtuk meg Tóth Zoltánné önkormányzati képviselőtől.
– A körzet képviselőjeként figyelemmel kísérem az intézményben élők problémáit, és ahol tudok, ott a lehetőségekhez mérten segítséget nyújtok. Nagyon fontosnak tartom, hogy senki se maradjon ellátás nélkül – hangsúlyozta Tóth Zoltánné.

A magyar ellátórendszer készen áll a november elsején indult krízisidőszak kezelésére, nemcsak felkészítették, de tovább is fejlesztették azt.
– Bővítette a kormány a hajléktalanok ellátását biztosító férőhelyek számát, a segítő szervezetek számára pedig több pályázat is rendelkezésre áll annak érdekében, hogy a téli ellátást biztonsággal tudják működtetni – ismertette a főbb kormányzati intézkedéseket Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője.

Országos és térségi viszonylatban is prioritásként kezelik az otthoni kihűléses esetek visszaszorítását is. A nehéz helyzetbe került családokon segít a kilakoltatási moratórium két és fél hónappal történő kiterjesztése, és szintén nagy segítség a szociális tűzifaprogram. Dél-Békésben idén több mint 20 településnek biztosít jelentős forrást a 4 milliárd forint keretösszegű program.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.