Fizika az energitakarékosság jegyében – Zöldjárat előadás a Táncsicsban

Látványos formában tanulhattak a fiatalok november 14-én a megújuló energiaforrásokról. Tóth Pál a zöldjárat előadója járt Orosházán és rendhagyó módon vezette be a fiatalságot a fizika rejtelmeibe.

A program célja, hogy a felnövekvő generáció figyelmét az energiatakarékosság és a környezetvédelem összefüggéseire, fontosságára. Ezek mellett az is fontos, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez a természettudományokat. Küldetésük, hogy a környezetismeret és fizikaórák kereteiben maradva, rendhagyó módon mutassák be a környezettudatos energiafelhasználás, az energiatakarékosság témaköreit.

A tanulók is aktív résztvevői voltak az előadásnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az energiatakarékosság kapcsolatban rengeteg tévhit és rossz beidegződés van. Nem akarok senkit energiapazarlásra buzdítani, de a villanyszámla nem attól lesz magas, hogy a gyerek felkapcsolva hagyja a villanyt vagy mert nem húzza ki a telefontöltőjét a konnektorból. Ezek ugyanis csak a villanyszámlák töredékét jelentik. Ma már tele vannak a háztartások különböző elektronikai eszközökkel, mint például a mosógép, hűtőszekrény, televízió vagy a vízmelegítő bojler – ezek jelentősen többet fogyasztanak – emelte ki az előadáson Tóth Pál, a Zöldjárat előadója.

A rendhagyó fizika órán megtanulhatták, hogyan készíthetnek egy egyszerű szívószálból hangszert, emellett több kísérletet is elvégezhettek maguk a tanulók is. A fizikatanár segítségével megtapasztalhatták, hogy készül egy felhő, mi történik, ha fagyasztott nitrogénnel öntik le őket, illetve kipróbálhatták, a folyékony nitrogén hogyan könnyítheti meg a takarítást.

 

A tanulók körében is nagy sikert aratott az előadás. Az egyik táncsicsos diák úgy fogalmazott, hogy sokkal inkább a szívébe zárná a fizikát, ha ilyen formában zajlanának a tanórák, de a természettudományokért rajongók is remekül szórakoztak.
– Különösen tetszett, hogy humoros formában tanulhattunk új dolgokat az energiáról. Érdekes kísérleteket mutatott be nekünk az előadó. Nem bántam meg, hogy részt vettem az előadáson – fogalmazott Kéri Martin, a Táncsics gimnázium egyik tanulója. Viccesen hozzátette, hogy társaival nagy robbanásokra is számítottak.

Ugyan a robbanás elmaradt, de így is rengeteg újdonsággal ismerkedhettek meg az környezettudatosság és energiatakarékosság témakörében.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás