- hirdetés -

Orosháza delegációját fogadták múlt szerdán Szenttamáson. A fogadáson a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségekről és a kapcsolat elmélyítéséről tárgyaltak a települések vezetői és gazdasági szereplői.

Szenttamás és Orosháza 2009 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot az oktatás, kultúra és turisztika területein. A tizenkétezer lakosú település – ahol jelentős számban élnek külhoni magyarok – a Vajdaság szívében, Szabadka és Újvidék között fekszik el. A nagyszerű gazdasági potenciállal rendelkező kisvárosban és annak térségében számos mezőgazdasági, logisztikai, vegyi, valamint könnyű és nehézipari vállalat működik.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere idén nyáron találkozott Szenttamás új polgármesterével, Radovij Paroskival, amikor lefektették az alapokat egy jövendőbeli gazdasági együttműködés megteremtésére. A szerb fél ennek nyomán felkérte Orosháza vezetését, hogy az ősszel látogassanak el településükre és ismerkedjenek meg a helybéli gazdasági szereplőkkel.

A november 8-án megrendezett tárgyaláson Orosháza részéről öt, míg Szenttamás részéről tizenkét vállalkozás képviselte magát.

A gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségekről és a kapcsolat elmélyítéséről tárgyaltak (Fotó: Bakos Viktória)

A helyszínen többek közözött búza, kukorica és vetőmag feldolgozó üzemek, szállítószalag- és gumigyártó vállalatok, kovácsműhelyek és metálgyártók, továbbá egy vegyipari üzem, egy szállítmányozási társaság és egy kommunális feladatokat végző cég képviselői ismertették vállalkozásaik portfolióját a magyar küldöttekkel.

Dávid Zoltán a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy olyan tevékenységeket keresnek, amivel kapcsolódni tud a két település. Úgy véli, hogy a találkozóval a városok közti kapcsolatot sikerült a következő szintre emelni és a kölcsönös nyitottságot nagyon pozitívnak tartja.

Radovij Paroski lapunknak elmondta, hogy az együttműködés kölcsönös előnyökkel jár, hiszen a szenttamási vállalkozások az Európai Unió piacán is megjelenhetnek, míg az orosházi vállalatok a szerb-orosz szabadkereskedelmi megállapodás nyomán az orosz piacon értékesíthetik termékeiket.

A polgármester kifejtette továbbá, hogy még nem sikerült konkrét megegyezésre jutni, de a jövőben a gazdasági szakemberekkel kiválasztják azokat a területeket, ahol szorosabb együttműködés valósulhat meg.

A városvezetők megegyeztek a tárgyalások folytatásáról, melyet majd Orosházán bonyolítanak le.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.