Félmaratont akartak a fiatalok

Csaknem kilencvenen húztak futócipőt vagy pattantak görkorcsolyára és töltötték mozgással a november 11-ei délutánt Orosházán. Az Üveghegyen is túl elnevezésű verseny legsportosabbjai 20 kilométert vállaltak be.

Feltűnő színű pólókat viselő, bemelegítő, nyújtó gyakorlatokat végző férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel népesült be szombaton kora délután a Főtér. Mindannyian egy sátor és egy kapu környékén gyülekeztek, hogy a helyszíni regisztráció és a chipek feltűzése után rajthoz álljanak Orosháza hiánypótlónak is tekinthető félmaratonján.

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat szervezésében megvalósuló sportesemény ötletgazdája, Németh Réka a városi önkormányzat ifjúsági koncepciójának keretében, fiataloknak kiírt pályázatra találta ki és adta be a futóverseny terveit.
– „Amit csak akarsz – Orosházán”, ez volt a pályázat címe, én pedig úgy gondoltam, egy ehhez hasonló esemény éppen jó lesz. Hiszen ezt is akarjuk. Egyébként a Békéscsaba-Arad maraton után jött az ötlet, ahol egy kedves barátommal voltam, hogy ide is kellene valami hasonló – mondta el Réka, aki saját bevallása szerint a sportok szerelmese, a futás mellett biciklizik, úszik és lovasíjászkodik is.

Volt, aki egész családdal érkezett (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Az elképzelés hamar követőkre talált és, bár az eredeti, augusztus 6-ai időpontról mostanra halasztották, a résztvevők létszáma nem csökkent. Czégény Erzsébet Békéscsabáról érkezett, ő a profikat képviselte.
– Szinte minden hétvégén járok futóversenyre, ez már a nagyon sokadik félmaratonom. Tapétázással kezdtük a napot, egy falat megcsináltunk, de úgy gondoltuk a férjemmel, hogy semmiképpen nem hagyjuk ki ezt a lehetőséget, mert Orosházán még nem futottunk – árulta el.

Nevezni csak előzetesen lehetett gyermek, felnőtt és szenior kategóriában. Egy székkutasi anyuka két nagyobb és egy babakocsiban ülő gyermekével a legifjabb és a középső korosztályt képviselte.
– A kicsivel 6 hetes kora óta futunk rendszeresen, nagyon szereti, de a nagyobbak is. Nekik ez az első 5 kilométerük, úgyhogy egy mérföldkő is lesz számukra. Én körülbelül 10 éve választottam ezt a mozgásformát, a férjem szintén régóta űzi, mindkettőnknek fontos az egészséges életmód és erre neveljük a gyerekeinket is – osztotta meg velünk.

A rajtkiáltás után egyszerre indultak a futók, idejüket saját chip mérte (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A nevezőknek futva és görkorcsolyán is 5, 10 vagy 20 kilométeres távot kellett teljesíteni és, ha az üveghegyen túlra nem is, jó messzire mindenképpen eljutottak.
– Az 5 kilométeresek visszafordulnak a Diófa Csárdánál lévő felüljáró alatt, a 10 kilométeresek és a húszasok megkerülik a gyopárosi tavat és úgy jönnek vissza, utóbbiak duplázzák ezt – tájékozatott Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referens.

Kettő órára mind a 86 nevező felsorakozott rajtnál. Mielőtt elindította a versenyt, Dávid Zoltán polgármester üdvözölte őket és reményét fejezte ki, hogy eső- és problémamentesen érkeznek majd be a célba.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás