- hirdetés -

„Nekünk roncs, nekik temető” címen nyílt második világháborús kiállítás a Nagy Gyula Területi Múzeumban, november 9-én. A kiemelten Békés megye légi tevékenységéből származó emlékeket január 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Az orosházi múzeumban tekinthetők meg azok a tárgyi emlékek, amelyek a második világháború (1939 – 1945) harcaival kapcsolatosak. A kiállítás főleg a Békés megyében talált repülőgép roncsokból áll. Minden darab egy történetet mesél el, mi zajlott ezen a területen a második világháború alatt. A kiállítás megnyitójára sokan voltak kíváncsiak, alig lehetett elférni a múzeum alsó szintjén.

Sokan voltak kíváncsiak a kiállítás megnyitójára (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Rózsa Zoltán, a múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, és megköszönte azok munkáját, akik segítettek a kiállítás létrejöttében.
– Arra az együttműködésre vagyok a legbüszkébb, amit a civilek, és a múzeum szakmai gárdája közösen alkot. Ennek már hagyománya van, hiszen a fémkeresőzés által sok szép tárggyal gazdagodtunk – mondta megnyitó beszédében.

A Békés megyei civilek, amatőr roncskutatók, név szerint Bene András, Benkő József, Domokos Ferenc, Kvak Róbert, Zsikai Péter és Wittmann Attila is hozzájárultak ahhoz, hogy létrejöhessen a kiállítás.

Magó Károly zászlós, a szolnoki MH 86. Helikopter Bázis kutatója egy személyben képviseli a szakmát és a roncskutató lévén a civil oldalt is. A második világháborús repülés történet mindig is különösen érdekelte.
– Nagyon sok repülőgépet építettem meg kicsiben. A Szolnoki Repülőmúzeum munkatársaként abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy részt vehettem egy feltáráson. Akkor éreztem, ezzel kell foglalkoznom, és 2003 óta folyamatosan kutatom a repülőgép roncsokat az ország egész területén. Voltunk külföldi kutatásokon is, például Szlovákiában, Olaszországban és Oroszországban – mesélte.

A kiállításon főleg Békés megye tárgyi emlékei láthatók (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kiállításon a tárgyi emlékek mellett hasznos információkat tartalmazó táblákat is elhelyeztek. Megtudhatjuk róluk, hogy a repülőroncsok kutatásának célja a második világháborúban lezuhant gépek felderítése, információszerzés és a talált tárgyak elemzése. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan zajlik az adatgyűjtés, a terepbejárás, a szemtanúk felkutatása. A leletek alapján felderíthetők a légi harcok által érintett területek, a repülőgépek típusai, szerencsés esetben a személyzet is.

A kiállítás létrejöttében közreműködött: Nagy Gyula Területi Múzeum, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, Magyar Roncskutató Egyesület, “Patina” Hely- és hadtörténeti Kutató Egyesület (Kétegyháza).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.