Kezdeti fennakadások az e-recept bevezetésénél

Nem indult zökkenőmentesen az egészségügy legnagyobb újítása, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), mely november 1-jén kezdett élesben is működni. Az egyelőre jelentkező fennakadások miatt sok háziorvos még nem tudott e-receptet adni betegeinek és a patikákban nem mindig működik a rendszer.

Az EESZT rendszere által a kezelőorvosok és háziorvosok számára lekérdezhetővé válnak a betegük egészségügyi ellátására vonatkozó adatok (betegéletút) és az ellátása folyamán keletkezett betegdokumentumok (zárójelentések, ambuláns lapok, laborleletek, képi diagnosztikai leletek, e-receptek, e-beutalók). A gyógyszertárakban pedig a beteg e-recept adatait látják.

Elméletben ez ilyen egyszerűen működne, a gyakorlatban azonban számos probléma merült fel az első héten. A napi több millió adatot kezelő online rendszer üzembe helyezésekor elkerülhetetlenül előfordulhatnak hibák.

Kíváncsiak voltunk, mik a tapasztalatok az élesítést követő héten városunkban.
– Véleményem szerint még nincs összehangolva a rendszer. Jó lehetne, ha a mostani nehézségek nem lennének, szerintem kicsit el lett kapkodva az élesítése. Elküldtük, amit kértek, mégsem tudtuk használni, így a régi rendszerrel dolgozunk. Felkészültünk már az átállásra, a szükséges készülékeket is beszereztük, a számítógépeinket frissítettük, de amíg az EESZT nem küldi a jelszót, nem tudjuk használni. Remélem, hamarosan megoldódik a probléma, mert az átállás megkönnyítené a munkánkat, látnánk a beteg korábbi vizsgálatairól is az eredményeket – fogalmazta meg első benyomásait Dr. Mahmoud Ahmed Toufick háziorvos.

Dr. Mahmoud Ahmed Toufick technikailag felkészült az átállásra (Fotó: Rajki Judit)

Az orosházi Csillag Patikában az első napon nem sikerült felcsatlakozniuk a rendszerre, a másodikon igen. A következő napokban viszont ismét fennakadást tapasztaltak, nem mindig működött megfelelően.
– Nagyon kevesen hoztak eddig e-receptet. Lényegében ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos, viszont van rajta egy harmadik vonalkód, amit le kell olvasni. A korábban felírt, három hónapig érvényes recepteket is ki kell adnunk még – mondta Rajosné dr. Wéber Julianna gyógyszertárvezető hozzátéve, amennyiben hozzátartozónk e-receptjét szeretnénk kiváltani, akkor szükséges a recept tulajdonosának tajkártyáját magunkkal vinni.

A kezdeti nehézségek ellenére az egészségügyi dolgozók többsége pozitívan fogadta az EESZT-t. Remélik, hogy minél hamarabb megoldódnak a problémák, és a jövőben a rendszer megkönnyíti munkájukat.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás