- hirdetés -

Görögországban rendezték október 27-31. között a World Youth U14, U16, U18 Rapid & Blitz Chess Championships (a Rapid és Schnell Ifjúsági Sakk Világbajnokság) versenyeit . Magyarországot három fiatal képviselte.

A három magyar fiatal közül az egyik az orosházi Leszkó Bence volt, aki a világbajnokságon a 14 éves fiúk között a schnell kategóriában második helyen végzett. Hazaérkezése után elevenítette fel élményeit az ifjú sakkozó.
– Görögországban, Kréta szigetén Hersonissos-ban a Maris Beach Hotelben volt a szállásunk és a verseny is ott zajlott. Ez volt életem első repülős útja és első világbajnoksága. A Magyar Sakkszövetség intézte a nevezést, anyukám kísért el a versenyre. Nagyon jó érzés volt, hogy ismét Magyarországot képviselhettem egy ilyen rangos eseményen – meséli a vb-ezüstérmes.

Rapid és schnell

A világbajnoki versenysorozat több részből állt. Az első két napon a kilencfordulós rapid versenyt rendezték. Az orosházi fiúnak viszonylag szokatlan versenyszámban többször meggyűlt a baja az idővel.

 – Jól kezdtem, de több partit buktam el sokkal előnyösebb állásban, mert nem tudtam jól beosztani az időmet. A verseny 10-10 perces volt, lépésenként öt másodperc bónusz idővel. Itthon általában 15-15 percesek a rapid partik. Nagyon lehangolt, hogy a versenynek ez a része nem sikerült jól – folytatja a beszámolót Bence.

A harmadik napon került sor a schnell világbajnokság kilenc fordulójára. A játékidő 5-5 perc, plusz lépésenként két másodperc volt. Ezt a feladatot már sokkal jobban sikerült megoldani az orosházi kitűnőségnek.

 – Ilyet már sokat játszottam az interneten. Sajnos a második fordulóban hibáztam, de utána nem vesztettem egyetlen partit sem és sikerült legyőznöm a vietnami világbajnokot is. Hat játszmát nyertem, kettőben remiztem és egyet vesztettem. Hét ponttal a második helyen végeztem – mondja el szerényen az ezüstérem történetét.

Leszkó Bence Ezüst a nyakban, kupa, oklevél a kézben (fotó:Leszkó Pál)

A versenyeken kívül tartogatott még élményeket a krétai hotel. Ugyanabban a szállodában, csak egy emelettel feljebb vívták Európa-bajnoki csapatküzdelmeiket a felnőtt sakkozók. A fiatalok amikor csak idejük engedte nézték a nagyokat.

– Több alkalommal sikerült bemennem a csapatversenyre és testközelből láthattam Európa és a világ legjobb sakkozóit játszani. Nagyon nagy élmény volt számomra. Élőben szurkolhattam a magyar férfi és női sakk válogatottnak – teszi hozzá a beszámolóhoz Bence.

Eredmények, tervek és pénz

Ez az év igen szép eredményeket hozott Leszkó Bence számára: Országos Diákolimpiai bajnoki cím, Magyar Korcsoportos Rapid Bajnokság bajnoki cím, Európai Uniós Ifjúsági Bajnokság 2. hely és most a Schnell Ifjúsági Világbajnoki ezüstérem, hogy csak a fontosabbakat említsem. És még nincs vége az évnek. Bence nem vissza, hanem előre tekint és már sorolja is a terveit és a rá váró feladatokat.

– Szeretnék sokat tanulni, fejlődni, amihez elengedhetetlen, hogy minél több versenyre jussak el, és tapasztalatokat szerezzek. Jó lenne minél hamarabb megszerezni a FIDE mesteri címet. Jövő tavasszal kezdődnek újból a magyar korcsoportos bajnokságok, és szeretnék értékes pontokat szerezni a Makói SVSE NBII-es csapatában is. Nagyon jó lenne, ha jövőre is sikerülne ilyen színvonalas világversenyekre kijutnom és szép eredményeket elérni.  Ezek nagyon sok kiadással járnak. Állandó támogatóm sajnos nincs, csak a szüleim. Lehetőségeihez képest sokat segít a Makói Sakkegyesület is, és egy-egy versenyre kaptam cégektől és magánszemélyektől is támogatást. A világbajnokságra való kijutásomat egyesületem mellett az orosházi Green-Divízió Kft. segítette. Nagyon hálás vagyok nekik is és mindenkinek a sok biztatásért és gratulációért. Jó érzés, hogy ilyen sokan figyelemmel kísérik a versenyeimet –hangsúlyozta az újdonsült Vb ezüstérmes sakkozó.

Bence a Táncsics gimnáziumba jár és iskolai tanulmányai mellett, szabadidejében sakkozik.  Csúri László FIDE mester és Horváth Zsolt FIDE mester segítik sakk ismeretei bővítését. Velük dolgozik legtöbbet. Czebe Attila GM (nemzetközi nagymester) idén kapcsolódott be a közös munkába. Reméljük még sok hasonló nagy sikerről számolhatunk be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.