Ha Isten ideállított bennünket, akkor itt kell helyt állnunk – a Hét embere Szalkay Róbert

Debrecenben született és ott is ismerkedett meg feleségével, négy gyermek édesapja. A lelkészi hivatás, mondhatni örökletes számára, hiszen lelkészcsaládból származik. Már négy éve teljesít szolgálatot Orosházán, és nagyon szereti az itt élő embereket. Úgy gondolja, többet nyújt a város annál, mint amennyit észreveszünk belőle.


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmadarason eltöltött 17 év után költözött a Szalkay család Orosházára. Az itt eltöltött évek alatt sokat tett Szalkay Róbert és családja a református egyházközségért és a városért egyaránt.

A lelkészi hivatás iránt érzett szeretete, mondhatni örökletes. Ezt a hivatást választotta az édesapja és testvére is.
– Tulajdonképpen nagyban befolyásolta a döntésemet, hogy lelkész családból származom. Felmenőim között is sok a lelkész, mind apai mind anyai ágról. Amikor gimnazista voltam, több cél is lebegett a szemem előtt, de végül ezt választottam. Egy evangélikus rádiós Istentiszteletet hallgatva kaptam elhívást Istentől, ezért döntöttem úgy, hogy a teológiát választom – mesélte a lelkész.

Már négy éve szolgál Orosházán (Fotó: Rajki Judit)

Új hely, új feladatok

Mikor Orosházára érkeztek, már folyt a templom tetőszerkezetének renoválása. Jelenleg is folyamatban van a gyülekezeti ház, a parókia, a templom, a református iskola felújítása és a református óvoda bővítése és még sorolhatnánk. Ahogy mondja, mindig van tenni való. Feleségével négy gyülekezetben szolgálnak (Orosháza, Gádoros, Csorvás, Pusztaföldvár) és két oktatási intézményt vezetnek. Az elmúlt négy év távlatában sok minden Szalkay Róbertnek és nejének, Erzsébetnek köszönhető.
– Nem árulok el titkot, hogy sok teendő várt minket, mikor ide költöztünk. A református egyházközségben olyan körülmények uralkodtak, melyek számos feladat elé állítottak minket. Az elmúlt időszakban sok mindent sikerült véghezvinnünk, amelyeket elterveztünk, viszont ez azt is jelenti, hogy ez az időszak nagyon sok munkáról és  nagyon sok küzdelemről szólt. Mindezek mellett sok bátorítást és támogatást is kaptunk – mondta Szalkay Róbert.

Isten irányítja az emberek útját

Hollandiai tanulmányai után a Szolnok megyei Kunmadarason telepedtek le. Kunmadaras mellett még három településen teljesítettek feleségével lelkészi szolgálatot.  Tizenhét év után érkezett a lehetőség arra, hogy új településen folytathassák életüket.
– Isten irányítja az emberek útját. Miért pont Orosháza? Erre nehéz válaszolni. Egyszer megjelent egy hirdetés a reformátusok lapjában, amit én én először nem is láttam. A lelkész kollégák hívták fel rá a figyelmem, hogy ez a pályázat nekünk van kiírva. Tudniillik, nagyon ritka az, amikor lelkész házaspárt keresnek, és Orosházán ez volt a helyzet. Már régóta szerettünk volna váltani, Kunmadarasról máshová elköltözni. Mielőtt beadtuk az állásra a pályázatot, eljöttünk személyesen is körülnézni és nagyon jó volt a benyomásunk. Láttuk azt, hogy Orosházán folyamatos fejlődés van. Tetszett a város és nagyon vonzó volt a templom is, de elsősorban a gyermekeink miatt döntöttünk a váltás mellett – mesélte Szalkay.

Feladatának tekinti, hogy tegyen Orosházáért (Fotó: Melega Krisztián)

Az eltelt évek után, felmerül a kérdés. Hiányzik az előző hely, az előző település? Ahogy Szalkay fogalmaz, nincs ideje nosztalgiázni.
– Leginkább a gyerekek azok, akik nosztalgiáznak. Tartjuk a kapcsolatot az ottaniakkal,mindig szeretettel gondolunk a volt gyülekezeti tagjainkra, ismerőseinkre, volt diákjainkra.De lezártuk azt az időszakot, hiszen már négy és fél éve itt élünk. Nem hátrafelé nézünk, hanem előre. Végezzük a munkánkat és ebben sok segítséget kapunk a gyülekezeti tagoktól – mondta.

Szeretjük Orosházát!

Új otthonra lelt nálunk a család. A város szerves részévé váltak az elmúlt pár év alatt. A gyermekek is beilleszkedtek a közösségbe. Mondhatni, igazi orosházivá váltak. Nem csak a várost, hanem az itt élő embereket is szeretik. Úgy vélik, jó úton halad Orosháza, csak sokan nem veszik észre, hogy milyen csodás helyen élnek.
– Az első napon, amikor a legkisebb gyermekemet vittem az óvodába, megtámasztottam a kerékpáromat, hogy bezárhassam a kaput. Egy idegen ember, akit azelőtt sosem láttam, odajött és segített, hogy az ülésbe beültethessem a fiamat. Azóta sem tudom ki volt, de ez tükrözi a helyiek mivoltát. Nagyon kedvesek és segítőkészek az orosháziak. Ez csak egy példa volt a sok közül – mesélte.

Mikor arról kérdeztük, van-e olyan életbölcsesség vagy mondás, melyet mindig szem előtt tart és útmutatóként tekint rá, egyből jött a válasz.
– Igaz az a bibliai ige, hogy „Igyekezzetek a városnak jólétén, amelybe küldtelek titeket (Jeremiás könyve 29:7)”. Ezt az igét nevezném az igaz útmutatómnak – fogalmazott.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás