- hirdetés -

A múlt hét végén Barcelonában rendezték az IKO Matsushima karate világszervezet nyílt Európa-bajnokságát, melyen Magyarországot tizenhét karatéka, köztük négy orosházi képviselte.

Huszonkilenc ország junior, U21-es és felnőtt sportolója gyűlt össze a katalán fővárosban. A magyar küldöttségben ott találhattunk négy orosházi sportolót, akik egy Eb. arannyal és egy nagyon értékes negyedik hellyel járultak hozzá a válogatott sikeréhez (5 arany, 5 ezüst, három bronz).

Különleges Európa-bajnokság volt a barcelonai, hiszen a valóban európai országokon kívül részt vehettek a küzdelmekben többek közt Brazília,Chile, Irán és Dél-Afrika karatésai is.

Az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör elnöke sihan Zsiga Zsolt számolt be a kontinens viadal orosházi vonatkozásáról.

 – A négy orosházi karatéka közül hárman Láng Zsolt, Kotuly Zoltán és ifj. Zsiga Zsolt küzdelemben, míg Zsiga Bence kata-ban vett részt az Eb-n. Közülük a legnagyobb sikert az U21-es korosztályban, -70 kg-ban induló Láng Zsolt érte el. Egy viszonylag jó sorsolás után az első körben erőnyerőként lépett tovább. A másodikban egy nagyon erős ukrán ellenfelet győzött le. Nagyon érdekes, hogy a döntőben egy brazil(!) ellenfélnél kellett jobbnak bizonyulnia az aranyért. Mindkét győzelmét ipponnal aratta – számolt be büszkén a mester.

Az orosháziak barcelonai küldöttsége (foto: OKKSZK)

Értékes negyedik hely kata-ban

Zsiga Bence a felnőttek formagyakorlat kategóriájában nagyon erős, 22 fős mezőnyben kezdte a versenyt. Két kötelező kata bemutatásával lehetett a legjobb nyolc közé kerülni. Csak itt mutathatta be mindenki a szabadon választott formagyakorlatát.

 – Néhány töredék ponttal, hajszálnyival csúsztunk le a dobogóról, de így is hatalmas előrelépés számunkra, hogy formagyakorlatban, a felnőtt mezőnyben is ott tudtunk lenni az élen. Nagyon büszke vagyok Bencére. Végig összeszedetten, fegyelmezetten, szépen versenyzett – mondja az edző-édesapa, Zsiga Zsolt.

Kétszer is a végső győztes

Az U21-es korosztályban a nehézsúlyúak közt küzdő Kotuly Zoltánnak nem a legjobban sikerült az Eb. Az első küzdelmében összesorsolták a későbbi győztes iráni versenyzővel, akitől bírói döntéssel szenvedett vereséget. Az iráni fiú egyébként ezen kívül minden mérkőzésén egy perc alatt „végezte ki” soros ellenfelét. Ezzel együtt a junior Vb. bronzérmes Kotulynak most csak az ötödik hely jutott.

Sensei Zsiga Zsoltnak sem ez lesz élete versenye. Az első körben ő is összekerült a későbbi győztessel, a háromszoros Európa bajnok, ukrán Dologinnal. Sajnos egy pillanatnyi figyelmetlenség a verseny végét jelentette az orosháziak legnagyobb reménysége számára.

 -Két és fél percnél egy forduló rúgással eltalálta őt az ukrán és ezzel a vazarival meg is nyerte a küzdelmet. Kár, hogy a sorsolás szeszélye folytán a két legjobb versenyző már az első fordulóban összekerült. Nem magyarázkodásként mondom, hisz ha Európa bajnok akar lenni valaki, akkor minden ellenfelet (az első és a többi fordulóban is) le kell győznie. Bízom benne, hogy Zsolti legközelebbi világversenye majd jobban sikerül – fejezi be az értékelést sihan Zsiga Zsolt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.