A reformáció jelentősége előtt tiszteleg a Jókai Színház

Nagyon különlegesnek ígérkező ősbemutatóval készül a Békéscsabai Jókai Színház, hogy méltóképpen emlékezzen meg a reformáció 500. évfordulójáról.

Az ünnepi alkalomra írta Pozsgai Zsolt A Szellemúrnő (Ábránfy Katalin) – Játék a történelemmel című drámáját, amit egy titokzatos csabai legenda ihletett. A XVI. századi földvár lakóinak tragikus sorsát megidéző előadást Seregi Zoltán rendezi, a címszerepet Kovács Edit játssza. A premiert december elsején láthatja a közönség, a próbák október 25-én kezdődtek el.

A direktor elmondta, hogy a szerzőtől éppen egy évvel ezelőtt „nézőbarát”, izgalmas, jól követhető történetet mesélő és érdekes karaktereket felvonultató drámát „rendelt” az évfordulóra, az első variáció tavaszra elkészült, azóta dramaturgként folyamatosan dolgozik rajta. Hangsúlyozta, hogy a darabban sok a történelmi tény, de még több a fikció. Mindenképpen a városhoz köthető történetet akartak színpadra vinni, így Békéscsaba első evangélikus templomának megépítése áll a mű középpontjában, ami „történelmileg nem igaz”, de az Ábránfy család valóban itt élt 470 évvel ezelőtt – írja Niedzielsky Katalin.

A társulat az október 25-ei első olvasópróbán (Fotó:A-Team/Nyári Attila)

Kutyej Pál lelkész elmondta: azon munkálkodnak, hogy a reformáció jelentőségéhez méltó alkotás szülessen, olyan figyelemfelkeltő előadás, amely a vallástörténeti és társadalmi mozgalom lényegét mutatja fel.
– Maga a kegyelem hirdetése, az üdvösség keresése és megtalálása volt a reformáció valódi tartalma, lényege. Fontos hangsúlyozni a 21. század emberének is, hogy a reformáció a sallangok helyett felmutatta az igazi találkozást Istennel. A reformáció valódi tartalmát kell közelebb vinni az emberekhez, nem elég csak kipipálni az évfordulót, fontos, hogy valamit megérezzenek a mai nézők is abból, hogyan kerültek – a reformációnak köszönhetően – közelebb az Istenhez az emberek.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás