Vízhez szoktatás másképpen

Az eddigi gyakorlattól eltérően ismertetik és szerettetik meg a vizet a gyerekekkel az Eötvös József Katolikus Óvodában. Az év végi tíz napos úszásoktatás helyett a tanköteles korú ovisok októbertől januárig minden hétfőn Gyopároson töltik a testnevelés foglalkozás idejét.

Az egyelőre „tesztüzemben” működő program azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek minél több időt tölthessenek a vízben, ezáltal a korábbinál nagyobb vízbiztonságot szerezzenek és hamarabb tanuljanak meg úszni.
– Ennek az óvodás életkorban megvan az alapja, itt érdemes elkezdeni a vízhez szoktatást, úszás tanítását és, ha itt megkapják a kellő ismereteket, akkor utána már sokkal könnyebben kapcsolódnak be egy szervezett oktatásba – mondta el Czirokné Kis Ildikó óvodapedagógus.

A kollektíva átgondolta a lehetőségeket és amellett döntött, hogy a vízhez szoktatást beiktatják az óvodai testnevelés foglalkozások anyagába. Ennek eredményeként pancsolhatnak hétfőnként a gyopárosi fürdőben a tanköteles korú gyerekek.
– Nagyon örültek neki az ovisaink, hiszen – ahogy a gyerekek általában – ők is szeretik a vizet, szeretnek benne játszani. Persze van, aki egy kicsit félve áll a dologhoz, náluk az oktatók feladata, hogy segítsenek leküzdeni ezt a gátat – fogalmazott az óvónő.

A vízbiztonság kialakítása a cél

Hozzátette, hogy ebben az életkorban a gyerekek nagyon fogékonyak az újdonságokra, nem jelent számukra problémát a tanulás. A fő feladat ekkor az, hogy megismerkedjenek a vízzel, mint új közeggel, annak a tulajdonságaival.
– Megpróbálkozzanak azzal, hogy víz alá bújjanak, megszokják, hogyan kell levegőt venni, hogyan kell kifújni. Mivel az óvodás játékon keresztül tanul, ezért ezeken a foglalkozásokon is sok a vízhez szoktató játék, hogy kialakuljon a vízbiztonság – emelte ki Czirokné Kis Ildikó.

Az oktatást az Eötvös József Katolikus Általános Iskola testnevelői, valamint Gombkötőné Tóth Ilona senior úszó vállalta. Az önkormányzat pedig azzal támogatta, hogy finanszírozza a gyerekek fürdőbelépőjét, így a szülőknek – akik szintén a kezdeményezés pártján álltak – ingyenes a program.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás