- hirdetés -

Az elmúlt évek alatt minden télen, kora tavasszal komoly népegészségügyi problémát okozott az influenza megbetegedés járványos megjelenése.

A kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai az idén is idejében elkezdték a felkészülést, hogy minél kevesebben betegedjenek meg a komoly szövődményeket is okozó vírusoktól. A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő, ezért minden szezonban szükséges az újraoltás. A betegségnek leginkább a még gyenge immunrendszerrel rendelkező gyermekek, krónikus betegek és a 60 éven felüliek vannak kitéve.

Különösen gyorsan terjed a betegség óvodai, iskolai közösségekben, bentlakásos szociális intézményekben, kórházakban. Emiatt a téli-kora tavaszi hónapokban gyakori a járványveszély elkerülése érdekében az egészségügyi intézményekben a látogatási tilalom. Lázzal, torokfájással, végtagi és ízületi fájdalommal, fejfájással és köhögéssel, általános gyengeséggel jelentkezik a betegség.

Nem könnyű a kilábalás (Fotó: Illusztráció)

A kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai már az őszi hónapokban elrendelik az influenza figyelő szolgálatot, amelynek tagjai háziorvosok, házi gyermekorvosok, kórházak, óvodák, iskolák és bölcsődék. Feladatuk az influenzás vagy influenzaszerű megbetegedések jelentése. Az ebből készült statisztika alapján megállapítható a megbetegedés terjedése, a járvány kialakulása. A védőoltások beadásával azt a célt szeretnék elérni, hogy az influenzás betegek közül minél kevesebben kerüljenek kórházi ellátásra és jelentősen csökkenjen a szövődmények okozta halálesetek száma. 

Kiknek ajánlott?

A 2017-2018-as évben 1 300 000 adag oltóanyag kerül térítésmentesen forgalomba a 3 éven felüli, leginkább veszélyeztetett korosztályok és krónikus betegek számára. A csecsemőket 6 hónapos kórtól javasolják oltani a szakemberek, kiemelten javasolt a tartósan beteg, kórházi kezeléseket igénylő esetekben, a rendszeres orvosi ellenőrzés és kezelés alatt álló csecsemők és kisgyermekek körében. Az oltást követő 1-2 napban előfordulhatnak enyhe tünetekkel járó mellékhatások, mint a bőrpír, hőemelkedés, fejfájás.

A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, a halálozási gyakoriságot 35-57%-kal csökkentheti. Az intézményekben, ápolási otthonokban élő, influenza ellen oltott idős személyek között a kórházi kezelés gyakorisága felére, a tüdőgyulladás kockázata 60%-kal, a halálozás kockázata 68%-kal csökkenhet.

Különösen fontos a védőoltás beadatása az egészségügyi dolgozók, a bentlakásos szociális intézmények munkatársai számára, hiszen nekik helyt kell állniuk a járvány idején is. Az intézmények dolgozói a foglalkozás-egészségügyi szolgálatoknál, a többi kiemelt rizikócsoportba tartozó személy a háziorvosoknál, házi gyermekorvosoknál érdeklődhet a térítésmentes oltóanyag beadásának lehetőségeiről. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.