- hirdetés -

Ősszel gyakrabban változnak az időjárási- és útviszonyok, ami megfelelően felkészített járművet és a nyári vezetéstől gyakran eltérő, óvatosabb vezetéstechnikát kíván a járművezetőktől.

Kiadott a rendőrség egy közleményt, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy ősszel, azaz, ha beköszönt a rossz idő, másképpen kell közlekedni autóval, de még gyalog is.

Azt írják, hogy először a járművet kell felkészíteni. Fel kell tölteni a hűtőrendszert és az ablakmosót fagyálló folyadékkal. Ha a gépkocsiban már van fagyálló, de régi, akkor ellenőrizni kell. Az ablaktörlőt is ellenőrizni kell, és lényeges az is, hogy a fűtő- és páramentesítő rendszer is jól működjön.

Érdemes tudni, hogy az erős lehűlés az akkumulátortól sokkal nagyobb teljesítményt von el, mint a nyári időszakban, ezért jól működő feltöltött akkumulátorral és tiszta, feszes sarukkal kell készülni a télre.

A világító berendezések hibátlan működése is elengedhetetlen.

Az egyik legfontosabb tanács pedig, hogy ha a napi átlag hőmérséklet 7 fok alá süllyed téli gumiabroncsokat ajánlott felszerelni.

Eső, köd, csúszós utak – készüljünk fel az őszi-téli közlekedési viszonyokra

A kerékpárosok feltétlenül ellenőrizzék járművük előírásszerű felszereltségét. A kerékpárok nélkülözhetetlen kellékei a láthatóság érdekében az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű hátsó prizma, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is hozzájárul a biztonságukhoz.

Az őszi-téli időszakban a gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon. Az úttestre lépés előtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet.

A közúti közlekedésben résztvevők figyeljenek arra is, hogy a fákról az úttestre lehulló falevelek rendkívül csúszóssá teszik annak felületét, ami szintén balesetveszélyes.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.