Szabadságvágy, ez ami összeköt – 1956. hőseire emlékeztek

Százak emlékeztek és koszorúztak Orosházán az 1956-os hősök előtt tisztelegve a városi ünnepségen, október 23-án.

Az esős időjárás miatt a Táncsics gimnázium aulájában tartották az ünnepséget, ahol a Himnusz után a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója, Rózsa Zoltán szólt a megjelentekhez. 
– Egy 46 éves ember áll önök előtt, aki élettapasztalata, érzelmi beállítottsága alapján elmondja mindazt, ami 1956 kapcsán eszébe jut, a tőle elvárható őszinteséggel, azzal a töretlen hittel, hogy a részeknek egységbe kell rendeződniük és nem tovább forgácsolódniuk – nyitotta beszédét, majd folytatva hozzátette.

– Az egység, az egészség, a szabadság érzete az ideális állapot, de mi történik akkor, ha az megszűnik, vagy azt korlátozzák? Az egységes, oszthatatlan egészt meg lehet osztani, az egyént, a társadalmat meg lehet betegíteni, azaz félelemben lehet tartani. Ebben az 1956-hoz vezető út – a magyar történelem legsötétebb korszaka – kiváló iskola volt – emelte ki a múzeumigazgató.

Ezúttal Rózsa Zoltán szólt a megjelentekhez (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Rózsa Zoltán elmondta, hogy a mai magyar társadalom jelentős része nem tud mit kezdeni 1956-tal, mert ismeretlen a számára.
– Nem mondták, vagy nem azt mondták, vagy nem úgy mondták nekik, így nem értik, hogy mi az üzenete az ünnepnek: a magyar társadalom mélyről fakadó szabadságigénye. Ez az, ami összeköt bennünket – fogalmazott.

A beszédet a Táncsics gimnázium tanulóinak előadása követte. A fiatalok flashmobbal tarkított műsora nem volt hosszú, de így is sikerült érzékeltetniük az akkori idők nyomasztó és elkeserítő légkörét.

A fiatalok előadásában a Sztálin szobor is ledőlt (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Ezt követően a gimnázium előtti Történelmi Emlékparkban folytatódott az ünnepség. Az 1956-os emlékkőnél Fejes Róbertné alpolgármester és dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyző nyitotta a koszorúzók sorát. Őket követték a politikai pártok képviselői, az intézmények igazgatói, az egyházak képviselői, a fegyveres testületek parancsnokai, a civil szervezetek tagjai és magánszemélyek. Az ünnepség az Orosházi Fúvószenekar előadásában a Szózat dallamaival zárult.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás