- hirdetés -

Számos elismerése mellé újabbat kapott Ficsor Zoltán mestercukrász, aki nemrégiben vette át a Békés Megyei Príma-díjat. A saját bevallása szerint is maximalista szakembernek a cukrászda az otthona, híre mostanra a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Békés megyei szervezetéhez is elért.

Minden nap hajnalban kel és szinte minden nap késő éjszakáig dolgozik, teljes erőbedobással és nem mellesleg szívvel-lélekkel teszi a dolgát. A cukrászdának és az üzemnek is otthont adó 312 éves, szentetornyai parasztház sok mindent látott már, jó ideje azonban főként sütők és sütik töltik meg.

És persze a kollégák, akik nélkül Zoli szerint semmi sem menne. Vallja, hogy megfelelő munkatársak hiányában nem lenne sikeres a vállalkozás, ahogyan az állandó minőség nélkül sem. Minden bizonnyal ez a filozófia tetszett meg Nagy Mihály Lászlónak, a VOSZ megyei elnökének is, aki először vásárlóként kereste fel a Ficsor Cukrászdát.
– Jött fagyizni, aztán sütizni, aztán volt még itt több alkalommal inkognitóban. Majd egyszer csak azzal érkezett, hogy lenne egy nagyobb rendezvénye és szeretne egy tortát, igaz, nem tudja, hány szeletest, azt se hogy mikorra. Megmutattam neki a műhelyt, elmondtam neki néhány dolgot, aztán mikor jól kifaggatott, kibökte, hogy ő a Nagy Mihály– mesélt a megismerkedésük történetéről.

Az újabb díj sem változtatja meg, azt mondja, ugyanaz a vidéki gyerek marad, aki volt (Fotó: Rosta Tibor)

Az elnök még akkor sem mondta el, valójában milyen céllal érkezett, csak annyit, hogy egy különleges torta elkészítésére keres alkalmas vállalkozót.
– Augusztusban érkezett tőle az e-mail, amiben gratulált és közölte, hogy én leszek a Príma-díjas cukrász a megyében – zárta a sztorit Zoli.

Azt a sztorit, ami 1989-ben kezdődött, amikor cukrász végzettséget szerzett Békéscsabán, majd a legendás Musztafa Szulimánnál folytatódott. Nagyon fiatalon nyitotta saját üzletét, 1995-ben letette a mestervizsgát, 11 évvel később pedig Aranykoszorús lett. Tavaly vette át a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elismerését 25 éves kiemelkedő szakmai munkájáért.

– Sűrű év volt az idei, potyogtak a díjak. Februárban a 2016-os év Esküvői Cukrásza lettem, aztán áprilisban megkaptam a Thék Endre Díjat, most pedig ez. Két dolgot szoktam mondani ilyenkor: az egyik, hogy a kollégák és a biztos családi háttér, a feleségem és a gyermekem nélkül egyik sem jött volna össze. A másik, hogy ezek arra köteleznek, ne engedjek a minőségből, sőt próbáljam felülmúlni önmagam – emelte ki.

Hozzátette, ő a díjakkal együtt is ugyanaz a vidéki gyerek, aki 26 éve volt. Nem szeretne mást, mint finomat adni a vásárlóinak, megörvendeztetni az esküvők közönségét és dolgozni, amíg csak tud.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.